FNV wil loonsverhoging van 5 tot 14 procent

UTRECHT - FNV wil komend jaar in cao-onderhandelingen een loonsverhoging van 5 tot 14% afdwingen. Ook moet het minimumloon snel omhoog naar 16 euro per uur.

Dat hebben leden van de bond besloten. De inflatie ligt dit jaar een stuk lager dan in 2022, maar volgens de vakbond moet er nog schade aan de koopkracht worden goedgemaakt. Vorig jaar kwam de looneis uit op ruim 14%.

CNV kwam vorige week al met zijn looneis, die ligt tussen de 4 en 10%. CNV stelt bij bedrijven die het afgelopen jaar al flink de lonen hebben verhoogd andere eisen dan bij bedrijven die de inflatie nog moeten inhalen.

Het lijkt erop dat een einde is gekomen aan een anderhalf jaar durende trend van steeds harder stijgende lonen, aldus werkgeversvereniging AWVN in het cao-maandbericht over augustus.

Volgens de belangrijkste adviseur op het gebied van arbeidsvoorwaarden voor Nederlandse bedrijven vielen de afgesproken loonstijgingen in nieuwe cao's in augustus weliswaar iets hoger uit dan in juli, maar toch beduidend lager dan in eerdere maanden.

In augustus kwamen in totaal zeven nieuwe cao's tot stand, waarbij de lonen gemiddeld met 7,4% zijn opgevoerd. Dat is historisch gezien nog steeds erg hoog en bovendien 0,1 procentpunt hoger dan in juli. Maar enkele maanden terug bedroeg de gemiddelde loonsverhoging wel 8,2%. Toen gingen de lonen nog harder omhoog dan de inflatie.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws