VNO-NCW: ondernemers somber gestemd in aanloop naar Prinsjesdag

DEN HAAG - Ondernemers zijn somber gestemd over de economische situatie in de rest van het jaar. Dat melden de ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland op basis van een enquête voorafgaand aan Prinsjesdag. Daarin werden directeuren van verschillende branches ondervraagd, die meer dan 325.000 bedrijven vertegenwoordigen.

De helft van de ondervraagden verwacht een verslechtering van de economische situatie in de rest van het jaar en slechts 8% voorziet een verbetering. Ook gaan meer branches uit van een omzetdaling in plaats van een omzetstijging.

Een ruime meerderheid van de brancheorganisaties geeft verder aan dat de marges lager zijn dan gebruikelijk. Bedrijven hebben vooral last van de stijgende loonkosten en hogere inkoop- en energieprijzen. Slechts 1% van de branches kan die gestegen kosten volledig doorberekenen en driekwart kan dat zeer beperkt of niet. Dit sluit aan bij een eerder onderzoek van het CBS.

In 2022 liet een meerderheid van de branches nog een stijgende winst zien, maar voor dit jaar verwacht een ruime meerderheid een winstdaling. Ook in 2024 zal naar verwachting de helft van de branches een verdere daling van de winst laten zien en slechts 8% een stijging.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws