De opkomst van de tech-enabled boekhouder leidt tot transformatie traditioneel businessmodel

SOEST - De opkomst van tech-enabled boekhouders leidt tot een transformatie van het traditionele businessmodel en heeft een aanzienlijke impact op de manier van werken en denken van accountants- en administratiekantoren. Dat meldt BHB Dullemond in de nieuwste sectorvisie over de impact van digitale technologie op de accountancy markt.

De mate waarin kantoren invulling geven aan al deze ontwikkelingen verschilt sterk. Een groot deel van de accountants- en administratiekantoren heeft de laatste jaren al veel bedrijfsprocessen gedigitaliseerd. Zo zijn de activiteiten rondom boekhouden, jaarrekening, dashboarding, samenstellen, loonadministratie en aangiftes al verregaand geautomatiseerd. Aan de andere kant zijn bepaalde vormen van gespecialiseerd advies, zoals fiscaal en bedrijfseconomisch advies, nog niet zo ver gevorderd in de digitaliseringsslag.

De vraag vanuit het mkb naar diensten op het gebied van boekhouding, aangifte en salaris is groot en groeiende. Al decennialang is dit deel van de markt voornamelijk het terrein van kleine en middelgrote accountants- en administratiekantoren. Deze kantoren hanteren veelal een verdienmodel op basis van facturering per uur en realiseren in het algemeen een gezond rendement. Klanten zijn loyaal en door de schaarste in de markt is er ruim voldoende werk. Met de toenemende technologische mogelijkheden zien techbedrijven echter steeds meer kansen deze diensten aan te bieden tegen lagere prijzen met een hogere klantenservice. De waardepropositie van tech-enabled boekhouders is erop gericht bedrijven te helpen hun boekhoudprocessen te vereenvoudigen, tijd te besparen en nauwkeurige financiële gegevens te verkrijgen. Deze nieuwe spelers in de markt groeien snel, trekken veel kapitaal aan en krijgen hoge waarderingen van venture-capitalinvesteerders. Onze verwachting is dat deze partijen in de komende jaren hun marktaandeel verder zullen vergroten, gesteund door een golf van kapitaalinjecties en innovatief ondernemerschap.

Download de sectorvisie van BHB Dullemond hier

 

Bron: BHB Dullemond

Laatste nieuws