UWV mist dag voor deadline gegevens van duizenden NOW-aanvragers

AMSTERDAM - Ongeveer 10.000 ondernemers die aan het einde van de coronacrisis loonsteun ontvingen, moeten zich nog melden bij het UWV. De tijd dringt want ze hebben nog tot en met vrijdag om een definitieve berekening aan te vragen van het precieze bedrag waar ze recht op hebben. Doen ze dat niet, dan moeten ze hun voorschot volledig terugbetalen.

Vorige week waarschuwde het UWV dat voor zo'n 18.000 ondernemers de tijd begint te dringen om een berekening aan te vragen voor de coronasteun. Het gaat om de zevende en achtste periode waarin de zogeheten Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) hulp moest bieden aan ondernemers van wie de omzet terugviel door lockdowns. Die periodes liepen van november 2021 tot en met maart 2022.

Van die ondernemers heeft een aantal nu wel de definitieve berekening aangevraagd. De afgelopen week kreeg het UWV ook zo'n 5000 verzoeken om uitstel.

Het UWV keerde de NOW-steun tijdens de coronajaren uit als voorschot, waarvan de hoogte afhing van schattingen over het verwachte verlies aan inkomsten. Maar het precieze bedrag waar ondernemers recht op hebben, bepaalt het UWV op basis van het daadwerkelijke verlies aan omzet en de loonkosten. Daarvoor is de aanvraag van de definitieve berekening nodig, waarbij bedrijven daar zelf gegevens moeten aandragen. Na de eindafrekening kan het zo zijn dat ondernemers een deel van het NOW-voorschot terug moeten betalen, maar soms hebben ze ook recht op extra geld.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws