CPB waarschuwt dat gevaar van recessie nog niet is geweken

DEN HAAG - De Nederlandse economie kan nog steeds in een recessie belanden. Daarvoor waarschuwt het CPB in zijn jaarlijkse rapport over de financiële stabiliteit. De belangrijke adviseur van het kabinet stelt dat ons financiële stelsel de coronacrisis en de energieprijsschok als gevolg van de oorlog in Oekraïne goed heeft doorstaan, maar er zijn nog steeds veel onzekerheden op economisch vlak.

Een van de zaken waar het CPB op wijst, betreft de flink gestegen prijzen voor huishoudens en bedrijven. De Europese Centrale Bank (ECB) is momenteel bezig de rentes op te voeren om die hoge inflatie te beteugelen. Maar dat is niet zonder gevaren.

"Onvoldoende ingrijpen kan de inflatie verder opdrijven, maar te hard ingrijpen kent echter ook risico’s. Hogere rentes kunnen bijvoorbeeld een sterke daling in kredietverlening op gang brengen" en "daardoor het recessierisico verhogen", aldus het CPB.

Ook liet de wereldhandel begin dit jaar een dip zien. De laatste economische raming van het CPB dateert van maart. Toen ging het instituut voor dit jaar en volgend jaar uit van respectievelijk 1,6 en 1,4% groei van de Nederlandse economie. Toch wordt er ook rekening gehouden met een somberder scenario.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws