Banken gaan minder vaak controleren op mogelijk witwassen

AMSTERDAM - De Nederlandse banken gaan klanten minder vaak controleren op mogelijk witwassen. Samen met toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) kwamen de banken overeen om het toezicht meer risicogebaseerd uit te voeren. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Zo zal voortaan niet meer iedere uitgave van alle personen die naar een land reizen dat door de Europese Unie als hoog risico is bestempeld tot vragen leiden. Wanneer de uitgaven binnen een normaal patroon voor een vakantieganger blijven, ondernemen de banken geen verdere actie meer.

Ook het vaststellen van de persoon die uiteindelijk achter een onderneming zit, de zogeheten UBO, moet makkelijker. Wanneer een bedrijf niet als een hoog risico wordt gezien kan die volstaan door de melding uit het UBO-register te bevestigen. Alleen als het bedrijf wel als een hoog risico wordt gezien, zullen banken voortaan nog om meer informatie vragen.

De banken klaagden al langer dat de onderzoeken die zij moeten doen om witwassen en financiering van terrorisme op te sporen niet duidelijk zijn omschreven. Daarom deden de banken meer dan wellicht nodig was uit angst om te weinig te doen en een boete te krijgen. Ze waarschuwden dat dit tot hoge kosten leidde. Met de nieuwe aanpak kunnen ze ook daar een verbetering inbrengen.

De NVB publiceert woensdag vijf standaarden voor het risicogebaseerd klantonderzoek. De komende tijd komen er daar nog twaalf bij, onder meer voor non-profitorganisaties, sekswerkers en cryptobedrijven, maar ook voor bijvoorbeeld coffeeshops en bedrijven die veel betalingen in contant geld aannemen.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws