OpenAI vertrekt mogelijk uit EU bij te strenge regels

LONDEN - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, zou kunnen overwegen om de Europese Unie te verlaten wanneer het Amerikaanse bedrijf niet kan voldoen aan de in de maak zijnde regels van Brussel voor kunstmatige intelligentie (AI). Dat heeft topman Sam Altman gezegd tegen Reuters. "Het huidige ontwerp van de AI-wet van de EU zou te veel reguleren, maar we hebben gehoord dat dit zal worden teruggetrokken", verklaarde Altman. "Ze praten er nog steeds over".

De EU wil als eerste wereldwijd regels stellen voor AI, die veel belooft maar ook grote zorgen baart. Uitwassen van AI zoals de Chinese burgervolgsystemen waarmee gedrag wordt beloond en gestraft, mogen wat Brussel betreft bijvoorbeeld de EU niet inkomen.

Europarlementariërs bereikten eerder deze maand een overeenstemming over het ontwerp van de nieuwe wet. Maar daarmee is deze er nog niet. Er moet nog worden gedebatteerd tussen de vertegenwoordigers van het Europees Parlement, de Raad en de Commissie om de laatste details uit te werken. "Er is zoveel dat ze zouden kunnen doen", benadrukt Altman. Hij noemt als voorbeeld dat de definitie nog wat aangepast zou kunnen worden van AI-systemen voor algemene doeleinden. "Er zijn veel dingen die kunnen worden gedaan", aldus Altman.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws