DNB: winst voor beleggende huishoudens ondanks bankenonrust

AMSTERDAM - Nederlandse huishoudens hebben in het eerste kwartaal van dit jaar winsten behaald op hun beleggingen, ondanks de onrust in de bankensector. Ook werd meer belegd in aandelen en obligaties van banken, meldt De Nederlandsche Bank (DNB).

Volgens DNB steeg de gezamenlijke waarde van beleggingen van huishoudens met 7,8 miljard euro ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat komt neer op een stijging van ruim 5%. DNB stelt dat het voor het eerst sinds eind 2021 is dat de waarde van beleggingen van huishoudens in een kwartaal met ruim 7 miljard euro steeg.

In de afgelopen periode was er onrust op de financiële markten door het omvallen van regionale banken in de Verenigde Staten en de crisis rond Credit Suisse. Maar dat schrok huishoudens niet af, want netto werd voor een bedrag van 73 miljoen euro aan aandelen en obligaties van banken aangekocht in de eerste drie maanden, aldus DNB.

Circa 1,9 miljoen van de in totaal 8,1 miljoen huishoudens in Nederland belegt. Het geld dat in beursgenoteerde aandelen, beleggingsfondsen en obligaties gezamenlijk zit, was aan het einde van maart in totaal 160,9 miljard euro. Het grootste deel daarvan zit in beleggingsfondsen.

In 2022 leden huishoudens juist nog forse verliezen met beleggingen vanwege de recessiezorgen door de renteverhogingen van centrale banken tegen de hoge inflatie. Vorig jaar werden verliezen op beleggingen van in totaal 29,6 miljard euro geleden, vooral op aandelen.

Bij de bedrijven op de beurs in Amsterdam beleggen huishoudens het meest in Shell. Maar ook ASML, ING en Unilever zijn populaire investeringen voor particuliere beleggers.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws