Visma publiceert jaarverslag 2022

OSLO - Visma combineerde winstgevende groei met altijd hoge investeringen in productontwikkeling en acquisities in 2022, waarmee de basis werd gelegd voor duurzaam leiderschap in cloud-bedrijfssoftware.

Visma realiseerde een omzet van EUR2.1 miljard in 2022, een groei van 19 procent ten opzichte van 2021. De inkomsten uit SaaS (Software as a Service) en gerelateerde cloudservices waren goed voor 85 procent van de groepsomzet in 2022, een stijging ten opzichte van 81 procent in 2021. De EBITDA voor het volledige jaar bedroeg 587 miljoen euro, een stijging met 11 procent ten opzichte van 2021.

Visma heeft nu meer dan 1,4 miljoen klanten in heel Europa en Latijns-Amerika, een groei van 26 procent in vergelijking met het jaar ervoor. Maandelijks stromen 21,7 miljoen e-facturen en 11,1 miljoen loonstroken door de systemen van de Groep.

“Visma zal blijven doen waar we goed in zijn. We gaan lokaal relevante en gestandaardiseerde cloudsoftware bouwen die bedrijfsadministratie automatiseert, gegevens verbindt, samenlevingen efficiënt laat draaien en bedrijven het financiële vertrouwen geeft waar ze naar op zoek zijn”, zegt Merete Hverven, CEO van Visma.

Bekijk hier de hoogtepunten en download het rapport

Een jaar van recordinvesteringen

Het overnemen van andere grote softwarebedrijven is een integraal onderdeel van de groeistrategie van Visma, waardoor de Groep haar productaanbod zowel in bestaande als nieuwe markten kan uitbreiden en verbeteren.

In 2022 nam Visma in totaal 42 bedrijven over in acht landen voor een recordbedrag van 1,1 miljard euro. Deze omvatten de eerste acquisities van de Groep in Frankrijk en Duitsland, twee van Europa's grootste markten voor zakelijke software.

Om te voldoen aan de verwachtingen van onze klanten op het gebied van veilige, efficiënte en gebruiksvriendelijke software, heeft Visma in 2022 ook een recordbedrag van EUR 424 miljoen geïnvesteerd in productontwikkeling. Dit vormt bijna 21 procent van de totale omzet van de Groep, een aandeel dat behoort tot de de hoogste in de software-industrie.

Een van die investeringen in 2022 was de oprichting van Visma's negende competentiecentrum, "Visma Tech Portugal", in de stad Porto. Het zal dienen als een hub voor innovatie op gebieden als cyberbeveiliging, AI en productontwerp.

“We passen AI, machine learning en datawetenschap toe om de efficiëntie en het concurrentievermogen van onze klanten te vergroten. Bovendien blijft het verbinden van producten via API's een topprioriteit, om ervoor te zorgen dat onze klanten naadloze gegevenssynchronisatie hebben tussen hun bedrijfsfuncties", voegt Hverven toe.

Meebewegen op de golf van digitale transformatie

Hoewel 2022 een jaar was van toegenomen financiële onzekerheid voor bedrijven en consumenten, blijft Visma een aanzienlijk groeipotentieel zien voor zijn bedrijfskritische cloudsoftware.

Slechts 34 procent van de bedrijven in de EU maakt volgens De Digital Economy and Society Index (DESI) gebruik van cloud computing. DESI onthult ook een aanzienlijke kloof tussen grote bedrijven en mkb's in het gebruik van digitale basisoplossingen, zoals ERP-software, en e-commerce.

Om haar doelstelling te halen dat 75 procent van de bedrijven tegen 2030 overstapt op cloud- en andere geavanceerde technologieën, heeft de EU 127 miljard euro uitgetrokken voor digitale hervormingen en investeringen in de nationale plannen voor herstel en veerkracht.

Meer dan de helft van dit bedrag zal naar verwachting worden besteed aan de digitalisering van openbare diensten en bedrijven, met name mkb’s. Dit zijn segmenten waarin Visma een leidende positie heeft ingenomen.

"Europa's reis naar de cloud is nog maar net begonnen en we zien een aanhoudende sterke vraag naar onze bedrijfskritische software om meer efficiëntie en slimmere digitale oplossingen te stimuleren, zowel in de publieke als in de private sector", zegt Hverven.

 

Bron: Visma Software - partner AccountancyWorld

Laatste nieuws