Credit Suisse wil 50 miljard euro lenen van centrale bank

ZURICH - Credit Suisse gaat maximaal 50 miljard Zwitserse frank (50,6 miljard euro) lenen van de Zwitserse centrale bank. In een verklaring schrijft Credit Suisse donderdag dat het geld nodig is om de bank te versterken terwijl ze zich omvormt tot een simpelere organisatie die meer gericht is op de belangen van haar klanten.

De bank kondigde ook aan voor voor ongeveer 3 miljard frank obligaties terug te kopen die de bank eerder had uitgegeven. Dat helpt Credit Suisse onder andere de uitgaven aan rentes te "optimaliseren". De opkoop is op dit moment gunstig omdat die schuldpapieren door alle onrust rond de bank goedkoper zijn geworden.

Credit Suisse staat al langere tijd onder druk doordat klanten geld van hun rekeningen blijven halen door zorgen over de toekomst van de bank. Woensdag zei de voorzitter van Saudi National Bank, de grootste aandeelhouder, niet nog meer te willen investeren in Credit Suisse. Die uitspraak zorgde voor grote onrust in de bankensector en Credit Suisse verloor ongeveer een vijfde van zijn beurswaarde.

In de aankondiging van de miljardenlening benadrukte Credit Suisse nogmaals aan de strenge eisen te voldoen die worden gesteld een internationale systeembanken, die zo belangrijk zijn voor het financiële stelsel dat ze niet mogen omvallen. Zo is de graadmeter die aangeeft hoe goed een bank de uitstroom van geld aankan in een periode van onrust tussen eind vorig jaar en afgelopen dinsdag verbeterd. Ook zegt Credit Suisse zich goed ingedekt te hebben tegen de risico's van rentestijgingen, een verwijzing naar de problemen die leidden tot de val van Silicon Valley Bank in de Verenigde Staten.

De Zwitserse centrale bank beloofde woensdag Credit Suisse te zullen steunen. Credit Suisse is de op een na grootste bank van Zwitserland.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws