Inflatie afgenomen, boodschappen wel weer duurder

DEN HAAG - De prijzen in de supermarkt zijn afgelopen maand opnieuw gestegen, ondank dat de inflatie in januari is afgenomen. Het CBS meldt in een snelle eerste raming dat de inflatie vorige maand is gedaald tot 7,6%. In december bedroeg de inflatie op jaarbasis van 9,6%. Het tempo waarin prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak stijgen lag in januari nog wat hoger dan in december. De prijzen van industriële goederen gingen juist minder hard omhoog.

De gemiddelde prijstoename van producten in de supermarkten bedroeg vorige maand 14,5%, tegen 14% in december. Wel lijkt die prijsstijging op jaarbasis wat af te vlakken. Zo lag die in november nog op 12,9%. Rabobank-onderzoeker Sebastiaan Schreijen, gespecialiseerd in onder meer foodretail en consumentengedrag, meldde begin deze maand al een afvlakking te verwachten. "Verschillende grondstoffen dalen in prijs en ook de gasprijs is de afgelopen tijd flink omlaag gegaan. Daarom denk ik dat de prijzen in de supermarkt over, ruwweg, een half jaar zullen stabiliseren", aldus Schreijen. Of de prijs op termijn echter weer omlaag gaat, durfde Schreijen niet te zeggen.

Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne is het leven in rap tempo duurder geworden. Bij de piek in september was nog sprake van een inflatie van 14,5%. Maar de laatste tijd gaan de prijzen wat minder snel omhoog. Dit is al de vierde maand op rij dat de inflatie afneemt. Dat heeft alles te maken met de prijzen van gas, elektriciteit en ook benzine. Die liepen eerder vorig jaar nog heel hard op, maar laten de laatste tijd juist een daling zien. Wel is energie nog steeds flink duurder dan een jaar geleden.

Om een goede vergelijking te maken met andere Europese landen heeft het statistiekbureau ook inflatiecijfers volgens de Europese methode gegeven, waarin onder meer geen rekening wordt gehouden met de woninghuren. De inflatie kwam dan uit op 8,4%, tegen 11% in december. Het CBS waarschuwt wel dat deze snelle raming is gemaakt op basis van nog onvolledige gegevens. Later deze maand maakt het CBS pas de reguliere inflatiecijfers bekend.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws