Kaag: komst digitale euro nog onzeker

DEN HAAG - Er ligt nog helemaal geen concreet voorstel voor een digitale euro. Dat benadrukte minister Kaag van Financiën tijdens een opvallend druk bezocht commissiedebat over het onderwerp in de Tweede Kamer.

Het is volgens Kaag nog helemaal niet zeker dat zo'n centrale digitale munt er ooit komt, en als hij er komt is dat een proces van vele jaren. De gesprekken binnen de Europese Unie en de Europese Centrale Bank (ECB) over een digitale euro zijn volgens de minister nog maar nauwelijks begonnen. "Er wordt gedaan, zeker op sociale media, alsof het ding er al is", aldus een geïrriteerde Kaag. "We spreken erover, er is nog niets besloten, er ligt nog niet eens een voorstel."

Duidelijk is volgens de minister wel dat een digitale euro geen verplichting wordt en de gewone euro niet zal vervangen. "Het is een mogelijke aanvulling op contant geld, geen vervanging". Zij denkt ook dat de zorgen die in de Kamer leven, breder worden gedragen. "Als je kijkt naar hoe gevoelig de discussie hier al ligt, dan zal dat in veel andere landen ook zo spelen."

Het idee van een digitale euro stuit bij sommige groepen op fel verzet. Er is veel scepsis onder mensen die de overheid wantrouwen over de controle die de Europese Unie met zo'n digitale munt naar zich toe zou halen. Op het debat kwamen zoveel mensen af, dat niet iedereen het live in de zaal kon volgen, omdat er beperkte ruimte is op de publieke tribune van de commissiezaal.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws