UWV vordert 1,4 miljard euro aan coronasteun voor lonen terug

AMSTERDAM - Tienduizenden bedrijven die tussen juni en eind september 2020 loonsteun ontvingen van de overheid wegens de coronacrisis moeten geld terugbetalen. Het gaat tot nu toe om 39 duizend bedrijven van wie het UWV in totaal 1,4 miljard euro terugvordert.

Ook zijn er bedrijven die juist recht hebben op aanvullende loonsubsidie. Zo heeft de KLM voor de periode van juni tot en met september 2020 recht op nog eens 59 miljoen euro.

Bedrijven konden in het kader van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) een deel van de loonkosten vergoed krijgen bij flink omzetverlies als gevolg van de coronacrisis, om massaal banenverlies te voorkomen. Het bedrag waar ze recht hadden, hing af van het uiteindelijke verlies aan inkomsten en de loonkosten, maar uitkeringsinstantie UWV maakte eerst voorschotten over op basis van het geschatte omzetverlies.

Het UWV kende tussen juni en september 2020, de tweede periode waarin NOW-geld beschikbaar is, aan ruim 63.500 bedrijven een voorschot toe. Van zo'n 55.000 werkgevers is bekend waar ze definitief recht op hadden voor die maanden.

Van hen moeten zeven op de tien NOW-steun terugbetalen. Bij 42% gaat het zelfs om het hele bedrag aan ontvangen steun, bijvoorbeeld omdat het omzetverlies niet groot genoeg was of werkgevers afzagen van de steun. Een kleine groep liet na om aan te geven hoeveel omzet ze daadwerkelijk waren verloren en moet daarom alles terugbetalen.

Daarnaast zijn er nog ongeveer 16.000 werkgevers die nog geld na krijgen van het UWV. Daarbij gaat het om een bedrag van in totaal 302 miljoen euro. Een woordvoerder van de uitkeringsinstantie geeft aan dat dit niet altijd komt doordat deze bedrijven een te conservatieve schatting hadden gemaakt van het omzetverlies of de loonkosten. Het voorschot dat ze in 2020 kregen was namelijk 80% van het definitieve bedrag waar ze recht op hadden.

De meeste nabetalingen en terugvorderingen zijn al afgehandeld, laat het UWV weten.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws