Gemiddelde omzetgroei mkb in maand tijd gehalveerd 

DELFT - Nederlandse mkb-bedrijven realiseerden in juni een gemiddelde omzetgroei van 8,22%. In mei bedroeg dit percentage nog 17,29%, waarmee de gemiddelde omzetgroei in een maand tijd ruim gehalveerd is. Dat blijkt uit cijfers van de Exact MKB Monitor*, die gebaseerd zijn op verwerkte data van 340.000 administraties. Uit diezelfde monitor blijkt ook dat de omzetgroei in juni de laagste is in bijna anderhalf jaar tijd.

“We signaleren in juni nog altijd een positieve omzetgroei”, vertelt Marcus Schuite, Senior Solution Marketing Manager bij Exact. “Maar waar de gemiddelde omzetgroei in april en mei nog toenam ten opzichte van de maand ervoor, zien we in juni een vrij sterke daling in de groei. Vooral de handel is hard geraakt in juni. Ondernemers in deze sector zagen hun omzetgroei het sterkst afnemen met ruim 71% van 9,05% in mei naar 2,57% in juni. Ook mkb-bouwbedrijven en horecaondernemers zagen hun omzetgroei sterk teruglopen, met respectievelijk 70% en 50%. Deze cijfers laten goed zien dat consumenten de hand op de knip houden en voorzichtig zijn met het doen van uitgaven.” 

Cijfers 01-09-2022 

1) Cashflow: Het percentage van mkb-bedrijven dat die maand een positieve cashflow had.   
2) Liquiditeitspositie: het percentage van mkb-bedrijven dat de maand heeft afgesloten met een cashflowpositie van minimaal 10.000 euro.  

Percentage mkb-bedrijven met financiële buffer neemt verder toe
Niet alleen consumenten, maar ook ondernemers zijn voorzichtig met het doen van uitgaven. Dat blijkt uit de liquiditeitscijfers die laten zien hoeveel procent van de mkb-bedrijven een financiële buffer heeft van € 10.000,- of meer. Marcus Schuite vervolgt: “Ondernemers zien hun omzetgroei dalen en bereiden zich voor op economisch moeilijke tijden door geld achter de hand te houden en investeringen uit te stellen. Het record van mei is in juni zelfs verbroken. Momenteel heeft gemiddeld 61,22% van alle mkb-bedrijven een financiële buffer van minimaal € 10.000,-. Zo hoog is het nog nooit geweest.”

*Over de MKB monitor  
De Exact MKB monitor is een online dashboard met economische indicatoren, gebaseerd op geanonimiseerde data van 340.000 administraties. De cijfers in de monitor worden real-time bijgewerkt en zijn up to date zijn tot drie maanden terug.

 

Bron: Exact - partner AccountancyWorld

Laatste nieuws