ABN AMRO: veel kantoren voldoen nog niet aan duurzaamheidseisen

AMSTERDAM - Veel kantoorpanden voldoen nog niet aan de wettelijke verplichting om vanaf volgend jaar minimaal het energielabel C te hebben. Dat meldt ABN AMRO na een analyse.

Volgens ABN AMRO komt dat onder andere door de hoge investeringen, onduidelijke regelgeving en een gebrek aan personeel. Het gaat volgens de bank om 40% van de kantoorpanden. Vastgoedspecialisten van ABN AMRO, die de analyse uitvoerde, denken dat eigenaren erop gokken dat de kans op een boete vooralsnog klein is, vanwege een tekort aan handhavers.

Eigenaren van kantoorpanden die nog niet aan het energielabel voldoen, kunnen volgens ABN AMRO binnenkort een brief van de gemeente verwachten. Daarin zullen zij worden gewaarschuwd: een eigenaar die geen energielabel C kan overleggen op 1 januari 2023 mag zijn pand niet meer verhuren als kantoorruimte. Er kan een dwangsom worden opgelegd of in het uiterste geval gedwongen sluiting.

Ook merkt ABN AMRO op dat 15% van de kantooreigenaren gewoon een energielabel C kan krijgen wanneer ze dat aanvragen. Hun kantoorpanden voldoen namelijk al aan de eisen zonder dat daar aanpassingen voor nodig zijn. Voor 25% van de panden zijn nog investeringen nodig.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws