Miljardenclaim tegen PwC na faillissement Colonial Bank

FORT LAUDERDALE - PwC heeft in de VS een claim van 5,5 miljard dollar gekregen na het faillissement van Colonial Bank. De in Florida gevestigde bank werd door PwC gecontroleerd. Aldus Economia, de nieuwssite van de Britse beroepsorganisatie ICAEW.

PwC moet zich voor de rechter verantwoorden. De claim is ingediend door een groep investeerders en crediteuren van de failliete Colonial Bank. Volgens de groep investeerders heeft PwC, gedurende zeven jaar controle van de bank, grootschalige fraude over het hoofd gezien. De fraude leidde tot het omvallen van hypotheekverstrekker Taylor Bean and Whitaker. In de slipstream daarvan ging ook Colonial Bank failliet.

Bestuurders van Taylor Bean en medewerkers van Colonial hebben inmiddels bekend schuldig te zijn aan het opzetten van de fraude.

De rechtszaak is begin deze week gestart bij de rechtbank in Miami en zal waarschijnlijk zes weken duren. Een jury moet bepalen of PwC zich schuldig heeft gemaakt aan nalatigheid en wangedrag.

Deloitte, de accountant van hypotheekverstrekker Taylor Bean, werd drie jaar geleden al beschuldigd van onoplettendheid. Deloitte schikte toen voor een onbekend bedrag.

Een woordvoerder van PwC geeft aan dat PwC zich heeft gehouden aan haar opdracht en haar werk naar behoren heeft uitgevoerd: "As the professional audit standards make clear, even a properly-designed ​and executed ​audit may not detect fraud, ​especially in instances when there is collusion, fabrication of documents, and ​the ​override of controls, as there was at Colonial Bank."

Bron: Economia

Laatste nieuws