EY: medaillebonus Olympische sporters fiscaal vriendelijk behandelen

RIO DE JANEIRO - Olympische sporters die een medaillebonus ontvangen van NOC*NSF moeten de mogelijkheid krijgen dat bedrag onbelast weg te zetten. Aldus EY-fiscalist Wiebe Brink in een blog op de website van EY.

"Natuurlijk moeten onze Nederlandse topsporters ook gewoon belasting betalen. Maar het zou zo mooi zijn als we na alle huldigingen en ongetwijfeld mooie woorden fiscaal ook een gebaar kunnen maken naar onze medaillewinnaars", aldus Brink, die gespecialiseerd is in het adviseren van topsporters en sportorganisaties.

Door de medaillebonus niet direct fiscaal te belasten kan die dienen als een 'overbruggingspotje', waarmee de sporter toekomstige kosten in het kader van de sportbeoefening kan betalen. Ook kan het bijdragen aan studiekosten, ter voorbereiding op een loopbaan na de sportieve carrière. Aldus Brink.

Een olympische medaille in Rio levert Nederlandse atleten minder op dan vier jaar geleden tijdens de Spelen in Londen. NOC*NSF keert nu een bonus van 25.500 euro uit bij goud, in 2012 was dat nog 30.000 euro. Zilver is nu goed voor 19.125 euro, brons 12.750 euro. Vier jaar terug lag dat respectievelijk nog op 22.500 euro en 15.000 euro.

In sommige andere landen worden veel hogere bonussen uitgekeerd aan medaillewinnaars. Kazachstan spant de kroon. Kazachstan betaalt liefst 183.000 euro aan de winnaar van Olympische goud.

Bekijk hier de volledige blog van Wiebe Brink, fiscalist bij EY.

Laatste nieuws