Meer ECB-renteverhogingen aanstaande in 2023

FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) gaat volgend jaar waarschijnlijk door met het verhogen van de rente om de hoge inflatie tegen te gaan. Dat zei ECB-hoofdeconoom Philip Lane in een interview met Market News.

Rentes van de ECB gelden voor banken die daar geld lenen of juist stallen. Op die manier werken renteverhogingen uiteindelijk door in rentetarieven op spaarrekeningen en hypotheken.

De ECB verhoogde dit jaar al de rente met grote stappen om de snel stijgende inflatie af te remmen. De afgelopen twee keer ging dat met stappen van driekwart procentpunt. In december wordt de rente waarschijnlijk opnieuw verhoogd. "Ik denk niet dat dat de laatste renteverhoging zal zijn", aldus Lane.

Het is volgens de hoofdeconoom echter niet zeker dat het in december opnieuw om een rentestap van 0,75 procentpunt gaat. Binnen de ECB gaat het over een verhoging met 0,5 procentpunt, mede door toenemende zorgen over een recessie door die renteverhogingen. De rentevergadering van de ECB is op 15 december.

Laatste nieuws