Duizenden werkgevers moeten NOW-steun terugbetalen

AMSTERDAM - Bijna zesduizend bedrijven moeten de volledige NOW-steun terugbetalen die ze in het voorjaar van 2020 ontvingen om salarissen door te kunnen betalen. De bedrijven hebben niet tijdig een verantwoording voor hun omzetverlies aangeleverd.

Het UWV stortte het geld als voorschot en wilde voor 10 januari een eindafrekening van de bedrijven om te bekijken op hoeveel financiële hulp ze daadwerkelijk recht hebben. Naar nu blijkt hebben 5.840 bedrijven dit niet gedaan, die daardoor in totaal zo'n 160 miljoen euro terug moeten betalen.

De bedrijven kregen over de periode maart tot juni 2020 via de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW1) een groot deel van de loonkosten als voorschot vergoed bij voldoende omzetverlies door de coronapandemie. Voor de bepaling van de definitieve steun moesten ondernemers tijdig een verantwoording over het omzetverlies aanleveren, in veel gevallen met een derden- of accountantsverklaring.

Bij bedrijven die dit niet hebben gedaan voor de uiterlijke deadline, stelt de uitkeringsinstantie het bedrag waar ze recht op hebben vast op nul euro. De desbetreffende bedrijven kunnen nog in bezwaar tegen het besluit. Ook hebben ze de mogelijkheid om een betalingsregeling te treffen, die volgens het UWV ruim is. Bedrijven die een deel van hun NOW-voorschot moeten terugbetalen hebben die mogelijkheid ook.

"De verwachting is dat een deel van deze groep van 5.840 werkgevers bewust geen aanvraag heeft ingediend en dit ook niet overweegt", aldus minister Karien van Gennip van Sociale Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. In de brief gaat ze nader in op de stand van zaken rondom het vaststellings- en terugvorderingsproces van de NOW-regeling.

Ruim 132.000 werkgevers die in het voorjaar van 2020 NOW ontvingen, hebben inmiddels wel een volledige of gedeeltelijke vaststelling aangevraagd.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws