Bitcoins binnenkort in uw jaarrekening?

AMSTERDAM - De virtuele munt bitcoin werd het afgelopen jaar in rap tempo meer (en minder) waard.

Kenners schrijven de opmars van de laatste dagen voornamelijk toe aan het feit dat steeds meer nationale overheden de bitcoin als wettelijk betaalmiddel erkennen. Dat is onlangs bijvoorbeeld gebeurd in Japan. Inmiddels lijkt het er ook op dat India en Rusland de bitcoin als wettelijk betaalmiddel gaan erkennen.

De bitcoin bestaat sinds 2009 en is niet onomstreden. 

Staat Bitcoin onder supervisie van DNB/AFM?

Bitcoin valt niet binnen de scope van de Wet op het financieel toezicht. Bitcoin dienstverleners kunnen echter wel onder het bereik van de Wft vallen. Dat geldt in ieder geval wel voor Bitcoin-verzekeraars en onder bepaalde omstandigheden ook voor Bitcoin-handelsplatformen, Bitcoin mining pools, Bitcoin-investeringsfondsen, Bitcoin-consultants en Bitcoin-derivatenaanbieders.

Gaat hier op korte termijn wat aan veranderen?

Mocht de populariteit van Bitcoin blijven toenemen dan zal ook de roep om regulering steeds sterker worden. Landen als Rusland en China zouden de bitcoin all in de ban willen doen. Het universele karakter van de Bitcoin en de voortdurende Europese integratie pleiten voor een gezamenlijke Europese aanpak. Een van de grootste uitdagingen bij het opstellen van wet- en regelgeving zit in de vele alternatieve gebruiken van Bitcoin, naast die van betaalmiddel. Regulering zonder ongewenste neveneffecten op het gebied van techniek en innovatie is daardoor bijzonder lastig. 

Ter indicatie: Het inpassen van giraal geld in het juridische stelsel kostte bijna honderd jaar.

Laatste nieuws