Visma | yuki maakt als eerste bedrijf in Europa factuurverwerking veiliger met blockchaintechnologie

30-11 08:47 | bron: AccountancyWorld

ROTTERDAM - Visma | yuki heeft blockchain technologie verwerkt in haar boekhoudplatform waarmee de echtheid van bonnen en facturen automatisch is te verifiëren. Dit vormt de eerste stap in een volledig veilige automatisering van de factuurverwerking en -betaling.

Spookfacturen zijn steeds lastiger te herkennen. Wil je dit 100% goed doen, dan komt daar veel controlewerk bij kijken, ondanks de hoge mate van automatisering. De ontvanger van de factuur blijft verantwoordelijk voor de controle en verwerking.

Als de verzender een factuur in de blockchain plaatst, is deze niet te veranderen. De factuur die de klant krijgt, heeft een sleutel waarmee deze dankzij technologie van mintBlue vanuit Yuki is te valideren met de factuur in de blockchain. Zijn beide facturen identiek, dan vindt automatische verwerking plaats. Als de factuur is geverifieerd is het zelfs mogelijk om de factuur automatisch te betalen. De software kan dan bijvoorbeeld rekening houden met het beste betaalmoment voor een optimale cashflow.

Nu al kan de factuurverwerking in hoge mate automatisch verlopen. Maar automatisering is niet per definitie veilig. De afhankelijkheid van derde partijen vormt een potentiële zwakke plek. Zo kan een leverancier in de verwerkingsketen gehackt worden, failliet gaan, prijzen sterk verhogen of de dienstverlening beëindigen. En overheden kunnen regels voor standaardisatie van factuurverwerking wijzigen waardoor de automatische verwerking stokt.

Niet afhankelijk van derde partijen

Blockchain is een altijd beschikbare database die niet afhankelijk is van derde partijen. Er is niet één centrale partij die controle heeft over de informatie, waardoor gebruikers er vanuit kunnen gaan dat de informatie correct is en blijft. Ondernemingen kunnen daardoor in een split second valideren of de ontvangen factuur authentiek is. Ook papieren bonnetjes kunnen straks via de blockchain veilig worden verwerkt. De bon krijgt een QR-code mee voordat die naar de blockchain wordt gestuurd. Bij verwerking scant Yuki de QR-code en valideert deze met de QR-code in de blockchain. Daarna vindt automatische verwerking in de boekhouding plaats.

Een 100% geautomatiseerde boekhouding

“Al sinds de oprichting tien jaar geleden werkt Yuki aan een slimme oplossing voor een complex probleem. Door toevoeging van de blockchaintechnologie Non Fungible Token invoicing (NFT) aan ons boekhoudplatform zijn we er zeker van dat inkomende facturen correct zijn. Ook is het mogelijk om altijd een digitale versie van fysieke bonnen op te halen van de blockchain. Zo realiseren we 100% herkenning van papieren bonnen van bijvoorbeeld een tankstation of supermarkt,’’ zegt Jeroen van Haasteren, Head of Products bij Visma | yuki. “Met CEO fraude en andere security-uitdagingen is het belangrijk om 100% te kunnen vertrouwen op inkomende facturen. Met de implementatie van NFT invoicing zetten we een grote stap om onze doelstelling; een 100% geautomatiseerde boekhouding, te realiseren”

Toekomst

Voordat blockchain echt een rol van betekenis kan spelen in een veilige factuurverwerking, zijn er meer softwareleveranciers nodig die NFT invoicing technologie inbouwen in hun facturatiesoftware.

“Vanuit Visma | yuki zijn we hoopvol dat we deze eerste stap naar meer eigenaarschap over je financiële data een succesvol vervolg kunnen geven’’ zegt Rogier van den Heuvel, managing director van Visma | yuki. “Als meer bedrijven volgen met het inbouwen van NFT invoicing technologie in hun software, geeft dit elke factuur een encrypted digitale variant die op te halen is vanaf de blockchain. De herkenning en correctheid is dan altijd 100%. Daarmee kunnen we een groot ongemak gezamenlijk oplossen.”

“Deze initiatieven zie je al in de markt, alleen liggen de data en het verdienmodel altijd bij een externe partij. Met de blockchain heb je deze limitaties niet en blijf je altijd eigenaar over je eigen data. Ook als de bedrijven eromheen zouden verdwijnen,’’ aldus Niels van den Bergh, CEO mintBlue.

Visma | yuki en mintBlue roepen andere dienstverleners op zich ook bij NFT invoicing aan te sluiten om zo samen de administratie makkelijker en veiliger te maken. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met Jeroen van Haasteren jeroen.vanhaasteren@visma.com of met Niels van den Bergh niels@mintblue.com.

Meer achtergrond en een uitleg van hoe NFT invoicing werkt, zie je via deze video.

 

Bron: Visma | yuki - partner AccountancyWorld

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
19 jan Van Rij steunt snelle EU-deal minimumtarief vennootschapsbelasting
19 jan AFM vereenvoudigt afhandeling bij deel van boetezaken
19 jan Opdrachtbrieven voor aanvraag TVL Q4 en update voorbeeldteksten
19 jan Nooit meer kwartaalstress: Hoe je als accountant definitief afrekent met piekdrukte
19 jan Fiscale kennis onmisbaar voor elke financial
19 jan Novak DIRECT HRM: Pas toch op met al die empathie!
18 jan BDO: Tekorten gemeenten nemen af, uitdagingen worden groter
18 jan Nederlandse werkloosheid op een na laagste van rijke landen
18 jan Salarissen stegen over het afgelopen jaar gemiddeld met 2,1 procent
18 jan Huishoudens gaan er flink op achteruit
18 jan Oude informatie nba.nl beschikbaar in archief
18 jan Heeft jouw kantoor al een efficiënt samenstelproces? Doe de scan.
18 jan Btw-regels voor e-commerce: de belangrijkste wijzigingen
17 jan Baker Tilly benoemt vier nieuwe partners
17 jan KPMG: Nederlandse bedrijfsleven kent EU-regels duurzaamheidsrapportage nog niet
17 jan Walmart wil eigen cryptomunt en NFT’s
17 jan Visma versterkt portfolio voor zzp’ers/freelancers met overname Rompslomp.nl
17 jan Ondernemers willen langetermijnvisie op corona
17 jan Checklist: digitale transformatie partner voor accountantskantoren
17 jan Registratiebewijs UBO-register
15 jan DRV en MTH worden Moore DRV en Moore MTH
15 jan 4 moeilijkheden die accountants ervaren met het berekenen van kostprijzen in het MKB
15 jan Integrated accounting is de toekomst
15 jan Hoe bereik ik accountants in 2022?
14 jan Novak en Extendum bundelen krachten
Het Accountancyworld netwerk
Accountancyworld verbindt professionals uit de Finance met elkaar. Word ook onderdeel van Accountancyworld!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?