Gesprekken gaande over kwijtschelding coronaschulden ondernemers

DEN HAAG - Het kabinet is terughoudend met kwijtschelding van coronaschulden bij ondernemers. Toch lijkt het kabinet wel bereid te zijn om samen met private schuldeisers naar oplossingen te zoeken voor problematische schulden. Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën zit daarover de komende weken om de tafel met accountants, banken en andere private schuldeisers. Hierover bericht het FD.

Hierbij zou het gaan om maatwerk waarvoor alleen levensvatbare bedrijven in aanmerking komen. Kwijtschelding van schulden is een lastige kwestie, ook omdat het als onrechtvaardig wordt beschouwd richting ondernemers die de afgelopen tijd wel hun schulden hebben afgelost.

Daarnaast is de beoordeling van de levensvatbaarheid van sommige bedrijven moeilijk. Terugbetaling blijft dan ook de norm. Het kabinet is niet van plan om een streep te zetten door belastingschulden wanneer private schuldeisers niet in beweging komen. Wanneer dat wel het geval zou zijn komt er mogelijk ruimte voor maatwerkoplossingen.

Minister Hoekstra van Financiën heeft staatssecretaris Vijlbrief op pad gestuurd om een oplossing te vinden. Vijlbrief zal de kwestie eind juni en ook juli tijdens rondetafelgesprekken met onder meer de Nederlandse Vereniging van Banken en organisaties van accountants verder in kaart brengen.

Gesprekken moeten de komende weken duidelijk maken of de bereidheid tot samenwerking er ook daadwerkelijk is. 

Laatste nieuws