KPMG: marktwaarde voetballers daalt fors

ROTTERDAM - De Europese voetbalclubs zien de waarde van hun belangrijkste spelers fors dalen als gevolg van de corona crisis. Als gevolg van het stilleggen van de tien Europese competities zien de clubs in de verschillende liga’s de marktwaarde van hun spelers in het meest gunstige scenario afnemen met met € 6,6 miljard, een daling van bijna 18% vergeleken met de marktwaarde in februari, vóór het uitbreken van het coronavirus in Europa, aldus KPMG.

Dat is het scenario waarbij de wedstrijden in de Europese voetbalcompetities na de crisis achter gesloten deuren worden hervat. In het meest ongunstige geval, het niet uitspelen van de competities, loopt de totale financiële schade als gevolg van het dalen van de marktwaarde op tot bijna € 10 miljard, een daling van ruim 26%. Dit blijkt uit een analyse van KPMG’s Football Benchmark. In beide scenario’s leiden de grootste vijf Europese competities, de Premier League, La Liga, de Bundesliga, de Serie A en La Ligue, de grootste financiële schade. In het meest gunstige geval € 5,6 miljard en in het meest ongunstige geval € 8,5 miljard.

Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat er in februari nog 15 voetballers actief waren in de Europese competities met een waarde van meer dan € 100 miljoen. In het meest gunstige scenario zijn dat er straks nog elf en in het meest ongunstige scenario acht. De Engelse Premier League die de grootste marktwaarde vertegenwoordigt van alle Europese competities, ziet die waarde ook het sterkst dalen, € 1,8 miljard versus € 2,7 miljard. De mogelijke daling van € 2,7 miljard is meer dan de huidige marktwaarde van de spelers in de Turkse Süper Lig, de Belgische Jupiler Pro League en de Portugese Liga bij elkaar. “De verstoring van het voetbalseizoen als gevolg van het coronavirus heeft zeer ingrijpende gevolgen voor de marktwaarde van Europese topspelers”, zegt Paul Adriani van KPMG’s Sports Analytics Practice.

Bekijk het hele onderzoek van KPMG hier.

 

Bron: KPMG

Laatste nieuws