KPMG: “Europese voetbalcompetities lopen 4 miljard mis door Corona crisis”

ROTTERDAM - De vijf belangrijkste voetbalcompetities in Europa – de Premier League, La Liga, de Bundesliga, de Serie A en La Ligue – lopen samen zo’n € 4 miljard aan inkomsten mis als gevolg van het Coronavirus, aldus KPMG.

De Premier League spant de kroon. Als de Engelse competitie niet meer wordt hervat, lopen de clubs € 1,1 tot € 1,2 miljard mis. Voor de Spaanse competitie is dit tussen € 800 miljoen en € 950 miljoen en voor de Bundesliga € 650 miljoen a € 750 miljoen. De Serie A derft € 550 miljoen tot € 650 miljoen en de Franse competitie € 300 miljoen a € 400 miljoen.

Dit zijn de inkomsten die de clubs missen als gevolg van het wegvallen van het stadionbezoek, de uitzendrechten en bijvoorbeeld merchandising. Dit blijkt uit een analyse van KPMG’s Football Benchmark.

Gemis aan televisie-inkomsten hakt erin

“Het meest direct gevolg van het annuleren van de resterende wedstrijden is uiteraard het verlies aan inkomsten door het stadionbezoek”, constateert Paul Adriani van KPMG’s Sports Analytics Practice.

“Duidelijk is dat hoe groter en financieel sterker een club is, hoe minder groot de inmpact is voor de uiteindelijke financiële prestatie. Daarnaast zullen clubs moeten beslissen of zij de seizoenkaarten van supporters gaan vergoeden. Grote clubs zijn hiervoor wellicht verzekerd. Het geld dat wordt bespaard op reiskosten voor uitwedstrijden of de kosten van de organisatie van thuiswedstrijden, zoals beveiliging, stewards en schoonmaak, is relatief beperkt. Als het gaat om de inkomsten uit uitzendrechten voelen de clubs de grootste pijn. Deze maken in het algemeen de helft uit van de gemiste inkomsten", aldus Adriani.

Lees meer op de website van KPMG.

 

Bron: KPMG

Laatste nieuws