Britse mededingingsautoriteit wil joint audit en operationele opsplitsing Britse big four

LONDEN - Competition and Markets Authority (CMA), de Britse mededingingsautoriteit, wil dat het Verenigd Koninkrijk joint audits verplicht stelt en dat de advies- en audittakken van de big four operationeel opsplitsen. Aldus het eerder gepubliceerde rapport over de Britse auditmarkt.

Volgens de mededingingsautoriteit zijn ingrepen noodzakelijk om de competitie en kwaliteit van de Britse auditmarkt te verbeteren. "We bevelen aan om audit van advies te scheiden, verplichte 'joint audits' in te voeren om kantoren buiten de big four de gelegenheid te geven om de capaciteit te ontwikkelen voor het controleren van de grootste Britse bedrijven en de introductie van wettelijke toezichtsbevoegdheid om auditcomités van bedrijven ter verantwoording te kunnen roepen", aldus de toezichthouder in haar persbericht.

Het meest recente rapport van de CMA is het resultaat van uitgebreide discussies met accountantskantoren, de politiek en grote Britse bedrijven, op basis van het rapport dat de CMA eind 2018 publiceerde.

Behalve de operationele splitsing, verplichte joint audits en toezicht op auditcomités wil de toezichthouder ook over vijf jaar de voortgang en het resultaat van de maatregelen toetsen.

Bekijk hier het hele rapport.

 

Zie ook: Parlementscommissie pleit voor opsplitsen Big Four

Zie ook: Top Big Four erkent dat auditkwaliteit moet verbeteren

 

Bron: CMA

Laatste nieuws