Parlementscommissie pleit voor opsplitsen Big Four

LONDEN - De Britse parlementscommissie is van mening dat de audit- en adviestakken van de Big Four kantoren moeten worden gesplitst. Niet alleen operationeel, maar ook juridisch. Aldus een rapport dat de commissie vandaag heeft uitgebracht.

In het Verenigd Koninkrijk is momenteel een grote discussie gaande over de inrichting van de auditmarkt naar aanleiding van een aantal recente bedrijfsschandalen, zoals bij bouwconcern Carillion. 

Een volledige splitsing is volgens de Britse mededingingsautoriteit te complex vanwege de internationale netwerken waartoe de kantoren behoren. De CMA komt nog met definitieve aanbevelingen.

"The report endorses the CMA's proposed operational split between audit and non-audit but argues that going further with a structural break-up would prove more effective in tackling conflicts of interest and providing the professional scepticism needed to deliver high-quality audits", aldus de commissie.

Als de CMA toch een keuze maakt voor operationele splitsing, dan zou de mededingingsautoriteit na drie jaar moeten evalueren "whether the split has ended cross-subsidies and improved culture, independence and transparency". Aldus het rapport.

Als dat niet het geval is zou de Britse mededingingsautoriteit alsnog een volledige splitsing moeten opleggen.

Laatste nieuws