Kwart zzp'ers zou liever in loondienst werken

UTRECHT - Een kwart van de huidige zzp'ers, circa 300.000 in totaal, zou liever in loondienst willen werken. Ook van de kleinere mkb'ers geeft ruim een op de zes aan een arbeidscontract met vast inkomen te verlangen. Volgens de Kamer van Koophandel, die de groeiambities en - belemmering van zzp'ers en kleinere ondernemers onderzocht, speelt de contractwens met name bij relatief jonge ondernemingen.

Veel van deze ondernemers en zzp'ers zagen hun omzet de afgelopen jaren dalen. Circa 23 procent van de zzp'ers kampte met een omzetdaling in de voorbije drie jaar. Bij de mkb'ers lag dit op bijna één op vijf.

Het aannemen van extra personeel vinden veel mkb'ers een te grote stap, vanwege de financiële risico's die dat met zich meebrengt. Volgens het onderzoek gaat het om 28 procent van de ondervraagde ondernemers die liever niet meer personeel op de loonlijst zet. Daarnaast geeft een op de vier mkb'ers aan geen geschikt personeel te kunnen vinden en nemen ze om die reden geen nieuw personeel aan.

De meeste van de 1500 ondervraagde zzp'ers en mkb'ers verwachten de komende drie jaar omzetgroei te realiseren. Nederland telt volgens de KvK momenteel ruim 440.000 bedrijven in het mkb en 1,2 miljoen zzp'ers.

 

Bron: ANP

Foto: Pixabay

Laatste nieuws