Onderzoek naar rol accountant in mkb-advisering: “Meer kansen voor accountants”

AMSTERDAM - Met name kleinere mkb-ondernemingen hebben vaak moeite om passende financiering aan te trekken. Accountants kunnen een grotere rol spelen bij de kredietverlening aan mkb-ondernemingen.

Dat stellen Jan Wietsma en Antoinette Rijsenbilt in het NEMACC-onderzoek 'Financiering in het mkb en de rol van de mkb-accountant'. Het onderzoek belicht de verwachtingen van ondernemers, accountants en financiers rond kredietverlening en de rol die accountants daarin kunnen spelen.

Dit geldt met name voor ondernemers in het zogenaamde microbedrijf. Naast het feit dat deze ondernemers vaak geen zekerheden kunnen bieden, is een gebrekkige kwaliteit van de aangeleverde informatie een belangrijke oorzaak voor het afwijzen van een financieringsaanvraag door een financier. 

"Accountants doen zichzelf tekort"

Volgens Antoinette Rijsenbilt, onderzoeker aan de Erasmus Universiteit en lid van de NEMACC-raad, doen accountants zichzelf tekort. "Uit ons onderzoek blijkt dat met name het kleinere mkb moeite heeft met aantrekken van passende financiering. Maar wat ook blijkt is dat financiers soms concluderen dat accountants meer over dit onderwerp zouden moeten en kunnen weten."

 

Bekijk het hele onderzoek hier.

 

Bron: NBA

Laatste nieuws