Eerste Robotic accounting contest boekhoudsoftware: 8 leveranciers gingen de uitdaging aan

COEVORDEN - Gisteren is tijdens het “ICT Accountancy jaarcongres 2018” de uitslag bekend gemaakt van de eerste “Robotic accounting contest boekhoudsoftware”. Exact, Informer, Kleisteen, Minox, MUIS software, SnelStart, Yuki en XSO/Stipp, zijn de uitdaging aangegaan door aan deze contest deel te nemen. Van de tientallen leveranciers van standaard boekhoudsoftware hebben alleen deze 8 leveranciers de moeite genomen de uitdaging aan te gaan. Wij vinden dit op zich al een compliment waard.

De Robotic accounting contest boekhoudsoftware is een initiatief van Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED en heeft plaatsgevonden is samenwerking met Arjan Gelderblom, Full.Finance Consultants. Met als doelstelling robotic accountant functies binnen boekhoudsoftware te beoordelen en te vergelijken. Uitgangspunt is dan ook dat toepassingen zoveel als mogelijk live worden beoordeeld op basis van dezelfde functies, te weten:

  1. Aanmaken en verzenden van facturen in UBL;
  2. Ontvangen en verwerken van facturen in UBL;
  3. Automatisch aanmaken van nieuwe leverancier op basis van via UBL ontvangen factuur;
  4. Verwerken van een (kassa)bon via een smartphone in de boekhouding;
  5. Elektronische BTW aangifte indienen bij de Belastingdienst via boekhoudsoftware;
  6. Elektronische ICP-opgave indienen bij de Belastingdienst via boekhoudsoftware;
  7. Een relatie real-time opzoeken en overnemen vanuit de KvK-database;
  8. Als "kers op de taart" van Robotic accounting moet dan vanuit de boekhouding voor ondernemers in de categorie micro en klein MKB de jaarrekening elektronisch direct vanuit de boekhoudsoftware gedeponeerd worden bij de Kamer van Koophandel.

Uitvoering
Betreffende leveranciers hebben meegewerkt door:

  • Een factuur in PDF+UBL te sturen;
  • Facturen van de andere deelnemende leveranciers in te lezen;
  • Een demonstratie te geven van de robotic accounting functies zoals hiervoor genoemd en voor zover aanwezig;
  • Het aanleveren van schermafdrukken;
  • Waar nodig een extra uitleg te geven op bepaalde onderdelen in het testverslag.

Beoordeling
Op basis van een beoordeling is tot de volgende conclusies gekomen door de samenstellers van dit rapport:

  • Alle deelnemende leveranciers voldoen grotendeels aan de gevraagde functionaliteiten en hebben dat aangetoond door een demonstratie en het aanleveren van schermvoorbeelden.
  • De twee softwareleveranciers die met hun toepassingen het best voldoen aan de genoemde criteria zijn MUIS Software en Informer.

Winnaar
Tijdens het ICT Accountancy jaarcongres dat vandaag is gehouden in Hoevelaken hebben de deelnemers, op basis van een demonstratie door de twee genoemde leveranciers, gestemd, waarbij Informer als winnaar uit de bus is gekomen. 

Uitgebreide informatie over de contest, alsmede het complete gratis rapport “Robotic accounting contest: boekhoudsoftware” met daarin de beoordelingscriteria en uitgebreide testverslagen van betreffende softwaretoepassingen, is hier op te vragen of via www.ictaccountancy.nl.

Bron: GBNED

Laatste nieuws