Rechter: SRFA pleegt geen inbreuk op merkenrecht Register Belastingadviseurs

HILVERSUM - De Stichting Register Fiscaal & Financieel Advies (SRFA) en de daarbij betrokken partijen mogen zich de winnaar noemen van het kort geding dat het Register Belastingadviseurs (RB) tegen hen heeft aangespannen. Van de gesuggereerde inbreuk op het merkenrecht van het RB is volgens de rechter totaal geen sprake. Hetzelfde geldt – grotendeels - voor de onrechtmatige concurrentie die zou worden gepleegd. Dat blijkt uit het vonnis.

De SRFA is een nieuw register en daarmee een kwaliteitskeurmerk voor belastingconsulenten, belastingadviseurs en financieel adviseurs die zich in het bijzonder richten op het MKB. Voor hen heeft ze het Register MKB Belastingconsulent (MKB BC) en het Register MKB Belastingadviseur (MKB BA) in het leven geroepen. De betrokken partijen – Markus Verbeek Praehep, LOI, NCOI en voorzitter Peter van den Berg – willen daarmee een alternatief bieden voor het RB, dat heeft aangekondigd zijn Register Belastingconsulent (RBc) te sluiten voor nieuwe belastingconsulentendie na 1 juli 2017 met een opleiding zijn begonnen.

Volgens het RB maken de betrokken partijen zich schuldig aan inbreuk op zijn merkenrecht en aan onrechtmatige concurrentie. Het RB heeft daarom een kort geding tegen hen aangespannen.

De rechter blijkt de visie van het RB niet te delen en heeft de eisen van het RB van de hand gewezen. Wel moet de SRFA zich aan twee voorwaarden houden: ze mag niet communiceren dat ze het enige actieve register is voor belastingconsulenten en -adviseurs en tevens mag ze niet suggereren dat de opleidingen die ze biedt toegang geven tot het Register Belastingadviseur of Register Belastingconsulent van het RB.

Dat laatste is natuurlijk nooit de opzet van de SRFA geweest; zij heeft immers haar eigen register met een totaal van het RB verschillende opzet. Zie de site van SRFA: www.srfa.nl.

Bron: SRFA

Laatste nieuws