Staatssecretaris Wiebes komt met meldpunt voor vervanger VAR

APELDOORN - Er komt een meldpunt bij de Belastingdienst speciaal bedoeld voor de modelcontracten die voortvloeien uit de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA). Aldus staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën). De staatsecretaurs bekend in een eerste voortgangsrapportage van de Wet DBA.

Het meldpunt moet "eventuele knelpunten" oplossen. Daarbij komt er extra capaciteit bij de belastingdienst voor de beoordeling van ingediende modelcontracten en wordt er met branche- en koepelorganisaties gekeken hoe de communicatie rondom de wet verbeterd kan worden.

De Wet DBA is vorig jaar mei ingegaan. Met de invoering is de oude Verklaring arbeidsrelatie (VAR) vervangen door modelovereenkomsten per sector voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Daarin zijn de voorwaarden voor de werkrelatie omschreven. De regels zijn bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan.

Volgens de Belastingdienst is in veel gevallen duidelijk dat een zzp'er of ondernemer niet in loondienst is. In die gevallen is een modelovereenkomst ook niet nodig. Desalniettemin ondervinden opdrachtgevers en zzp’ers problemen met de nieuwe wet. Zo stuurde de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vorige week een brandbrief naar Wiebes waarin staat dat de Wet DBA en bijbehorende regels omtrent modelovereenkomsten voor zzp'ers niet werken voor de omroepen.

Wiebes schrijft dat "goedwillende ondernemers" zich geen zorgen hoeven te maken dat de Belastingdienst boetes uitdeelt als de zzp-wet overtreden wordt. “Ik kan het niet helderder zeggen dan zo: dit gaat niet gebeuren”, aldus de staatsecretaris.

Er zijn ondernemers die met opzet de zzp-wet overtreden en zo lagere loonkosten hebben, zegt Wiebes. Deze "oneerlijke concurrentie" wordt na 1 mei 2017 wel hard aangepakt, aldus de staatssecretaris.

Uit recent onderzoek van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) blijkt dat zo'n 90 procent van de opdrachtgevers en 87 procent van de zzp'ers geen of nauwelijks gebruikmaakt van modelovereenkomsten.

Laatste nieuws