'Banken rekenden jarenlang te veel boeterente bij hypotheek'

AMSTERDAM - Banken zouden klanten jarenlang te veel boeterente hebben gerekend bij het extra aflossen van een hypotheek. Aldus claimorganisatie Oversluitclaim, een initiatief van Michiel Lensink van online hypotheekadviseur ikbenfrits.nl.

De organisatie claimt dat hypotheekklanten gemiddeld 3.447 euro te veel boeterente hebben betaald. Als een klant met een hypotheek overstapt naar een andere aanbieder mag een bank verloren hypotheekrente in rekening brengen. Volgens Oversluitclaim hebben ze hierbij wel meer berekend dan wettelijk toegestaan is.

Oversluitclaim stelt dat dertienduizend dossiers te hebben onderzocht. Daaruit bleek dat banken structureel te hoge boeterentes in rekening brengen. In totaal zou het gaan om 5 miljard euro.

Er gelden sinds half juli strengere regels voor de vergoeding die banken mogen eisen als een klant de hypotheek eerder aflost dan afgesproken. Dit is opgenomen in de Europese hypothekenrichtlijn.

Een bank mag in de nieuwe situatie nog steeds een vergoeding vragen. Maar deze 'boete' mag niet hoger zijn dan het bedrag dat de bank daadwerkelijk misloopt door de vervroegde aflossing. Dan kan het bijvoorbeeld gaan om gemiste rentebetalingen. Maar winstderving mag een financiële instelling niet meetellen.

"Als daar fouten zijn gemaakt, als meer kosten in rekening zijn gebracht dan de werkelijke kosten die een bank heeft bij het oversluiten, dan is het aan banken om dat recht te zetten'', aldus minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) dinsdag.

De minister geeft daarbij ook aan eerst de resultaten van een onderzoek van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) af te willen wachten om te zien of er daadwerkelijk fouten zijn gemaakt.

Laatste nieuws