AFAS komt met vierdaagse werkweek bij gelijk loon

Softwarebedrijf AFAS gaat een vierdaagse werkweek invoeren voor al zijn medewerkers. De arbeidsvoorwaarden blijven hetzelfde, meldt het bedrijf. Voor klanten is de softwareleverancier nog wel beschikbaar op vrijdag. Naar eigen zeggen is AFAS het eerste grote bedrijf in Nederland dat de vierdaagse werkweek op deze manier invoert.

"Vanaf 1 januari 2025 gaat het kantoor op vrijdag dicht en heeft iedereen die voor AFAS werkt een ontwikkeldag." Daarmee wil het bedrijf naar eigen zeggen medewerkers stimuleren om extra aandacht te besteden aan zichzelf, mantelzorg, kinderen of vrijwilligerswerk. "Tijd is voor iedereen een schaars goed. We lijken in een ratrace te zitten en komen niet altijd toe aan waar het echt om gaat in het leven", aldus topman Bas van der Veldt.

Het personeel blijft acht uur per dag werken en hoeft dus niet in te leveren op loon, dertiende maand, pensioen en vakantiegeld. Medewerkers die al vier dagen werken, worden "gecompenseerd". Van der Veldt denkt dat het bedrijf door de invoering van de vierdaagse werkweek productiever wordt.

Het bedrijf wil onder meer administratief werk automatiseren om tijd over te houden. Volgens AFAS is de productiviteit van de medewerkers in 25 jaar met 650 procent gestegen. "We hebben de afgelopen tijd gezien dat er al heel veel kan. Van de inzet van slimme automatisering, AI en andere tools, tot gezamenlijk implementeren, en online sollicitatiegesprekken voeren", aldus de topman. "En we hebben er veel vertrouwen in dat er meer creativiteit dan ooit gaat ontstaan."

 

Bron: ANP

Meer over


Laatste nieuws