AFM waarschuwt voor te grote jubelstemming op aandelenbeurzen

De aandelenbeurzen breken record na record en dat is niet zonder risico. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt dat het gevaar van overwaardering op de loer ligt, met name bij Nederlandse aandelen. Wanneer de aandelenkoersen abrupt dalen kan ook de financiële stabiliteit in het geding komen, aldus de AFM in een nieuw risicorapport.

Voor in Nederland genoteerde aandelen zijn beleggers bereid bijna 36 keer de jaarwinst te betalen, schrijft de AFM. Daarnaast zijn in de Verenigde Staten aandelen relatief duur. Op beide markten zou de verhouding tussen de winst en aandelenprijs zelfs dicht bij het niveau van de zogeheten internetzeepbel van rond de eeuwwisseling zitten. Toen stegen aandelen van internet bedrijven hard, maar verloren ze na 2000 flink aan waarde toen ze de verwachtingen over hun winstgevendheid niet konden waarmaken.

Dat Nederlandse aandelen in doorsnee zo duur zijn, komt volgens de AFM onder andere door de flinke koersstijgingen van chipbedrijven die in Amsterdam zijn genoteerd. Veel van die winsten zijn te danken aan optimisme over AI-toepassingen. Maar de AFM plaatst een kanttekening: "Het is de vraag of AI aan de hooggespannen verwachtingen kan voldoen".

Ook zijn de aandelenkoersen gestegen omdat beleggers over het algemeen verwachten dat de belangrijke centrale banken de beleidsrentes verlagen. Maar tegenvallers over de mate waarin de leenkosten omlaag gaan, kunnen ook voor een dalende koers zorgen.

De AFM is juist positief over de manier waarop de financiële markten de snelle verhoging van de rentes en verslechterende economische omstandigheden van de afgelopen jaren hebben opgevangen. Die hebben niet tot grote onrust geleid.

Maar onderliggende ontwikkelingen kunnen dat wel veranderen. Naast overwaarderingen op de aandelenmarkten, wijst de AFM bijvoorbeeld op de schuldenlast van Nederlandse huishoudens. Die is de afgelopen jaren gedaald, maar nog altijd relatief hoog in vergelijking met andere landen.

 

Bron: ANP

Meer over


AFM

Laatste nieuws