ECB iets negatiever over economische groei eurozone

BRUSSEL - De Europese Centrale Bank (ECB) is iets negatiever geworden over de te verwachten economische groei in de eurozone. Aldus president Mario Draghi donderdag tijdens een toelichting op het rentebesluit.

De ECB gaat nog altijd uit van een economische groei van 1,7 procent dit jaar. Maar voor zowel 2017 als 2018 wordt nu een groei van 1,6 procent verwacht. Eerder werd voor volgend jaar nog gerekend op een groei van 1,7 procent.De groei wordt volgens de ECB geremd door de bescheiden vraag van buiten de eurozone. Dat heeft deels te maken met de onzekerheid rondom de Brexit en achterstanden bij het doorvoeren van structurele hervormingen.

Draghi roept eurolanden op haast te maken met structurele hervormingen die productiviteit en op termijn ook banengroei moeten stimuleren.

Eerder vandaag maakte de ECB bekend de belangrijkste rentetarieven niet te wijzigen. De zogenoemde herfinancieringsrente blijft op 0 procent staan. Dit betekent dat banken nog altijd gratis geld kunnen lenen bij de ECB.

Ook de depositorente blijft op hetzelfde niveau (-0,4 procent). Banken die geld bij de ECB stallen, moeten daar dus nog steeds voor betalen. De ECB hoopt dat banken hierdoor eerder geneigd zijn om geld uit te lenen aan bedrijven en huishoudens. 

De raad van bestuur verwacht dat de basistarieven van de ECB "voor langere tijd" op het huidige of een lager niveau zullen blijven. Afgelopen maart werd de herfinancieringsrente nog verlaagd van 0,05 procent naar 0 procent. De depositorente zakte in die maand met 0,1 procentpunt naar het huidige tarief van -0,4 procent.

Verder laat de centrale bank opnieuw weten in ieder geval tot eind maart voor 80 miljard euro aan staatsleningen en bedrijfsobligaties op te blijven kopen. Dit programma kan verlengd worden als dat nodig is.

Draghi zegt te verwachten dat de inflatie in de eurozone in de komende maanden geleidelijk zal stijgen. Daarnaast verwacht hij een beperkte, maar bestendige economische groei voor de eurozone.

Bron: ECB, ANP, nu.nl

Laatste nieuws