PwC: Nieuwe kabinet moet meer sturen op hogere productiviteit

De wervingsbehoefte in de publieke sector kan de komende kabinetsperiode oplopen tot ongeveer veertigduizend fte's en in de komende tien jaar zelfs stijgen tot vijfennegentigduizend fte's. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van PwC. 'Niet schaven, maar sturen', is dan ook het advies van de onderzoekers Selwyn Moons en Sander van Veldhuizen aan het nieuwe kabinet.

"Sinds de publicatie van onze analyse over de dalende productiviteit van de uitvoeringsorganisaties begin 2023 heeft dit onderwerp veel aandacht gekregen. De Raad van State heeft bijvoorbeeld aangegeven dat de overheid onder druk staat vanwege de urgente en complexe maatschappelijke opgaven waar zij voor staat. Overbelasting en onderbezetting spelen een rol in vrijwel alle sectoren. Het gebruik van Artificial Intelligence (AI) in de publieke sector kan een onmiskenbare rol spelen in het overwinnen van deze uitdagingen."

"Een duidelijk voorbeeld van de hoge nood in sommige sectoren is het besluit van het OM Oost-Nederland om vijftienhonderd zaken te seponeren of af te doen met een strafbeschikking vanwege opgelopen behandelingstermijnen bij de Rechtbank Gelderland. De achterliggende oorzaken hiervan zijn de toegenomen complexiteit van zaken, corona-achterstanden en een tekort aan rechters."

"Het personeelstekort bij uitvoeringsorganisaties lost zich de komende tien jaar niet vanzelf op. Het aantal werkenden groeit naar verwachting nauwelijks in de komende decennia. Daarnaast zal er een aanzienlijke vervangingsvraag zijn in de publieke uitvoering, aangezien een derde van de ambtenaren werkzaam in de uitvoering binnen tien jaar de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Deze twee effecten samen betekenen dat de productiviteitsgroei de productie van de overheid moet gaan dragen."

"Om deze reden hebben wij onderzocht wat de omvang van de personeelstekorten in de uitvoering kan zijn en of het mogelijk is om deze toekomstige tekorten te verkleinen. Daarnaast speelt de formatie een rol, met op de achtergrond een sluimerende bezuinigingsopdracht van ongeveer zeventien miljard euro." 

Lees het hele artikel en rapport

 

Bron: PwC

Meer over


PwC

Laatste nieuws