ASML positief over miljardeninvestering voor microchipsector

ASML reageert positief op het nieuws dat het kabinet samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro steekt in de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Het bedrijf uit Veldhoven waarschuwde eerder nog via de media dat het bedrijf wil groeien en uitbreiden, maar dat Nederland mogelijk voor ASML te klein wordt.

"Zoals we eerder hebben gezegd, hebben wij er de voorkeur aan om een aanzienlijk deel van onze uitbreidingsplannen in Nederland te realiseren", herhaalt ASML nu nogmaals. Maar dat zou dan zijn "op voorwaarde dat de uitbreidingsplannen worden ondersteund door gunstige bedrijfsomstandigheden zoals de beschikbaarheid van hoogwaardig talent, infrastructuur, huisvesting en door een sterk algemeen ondernemingsklimaat".

ASML stelt nog geen definitief besluit te hebben genomen over de groeiplannen. Maar het nieuws van donderdag zou wel helpen bij het voldoen aan die voorwaarde. "Wij zijn van mening dat de vandaag gepresenteerde plannen, als ze door het parlement worden gesteund, deze omstandigheden krachtig ondersteunen, en zullen met de Nederlandse regering blijven samenwerken om de besluitvorming over onze expansie af te ronden."

Door de miljardeninvestering komt er nu onder meer extra geld voor woningbouw beschikbaar, melden de provincie Noord-Brabant en de gemeente Eindhoven. "Het gaat in totaal om 245 miljoen euro, bedoeld om betaalbare woningbouw te versnellen in de 21 gemeenten."

Wethouder Stijn Steenbakkers van de gemeente Eindhoven (economie en Brainport) laat weten dat ook fors kan worden geïnvesteerd in openbaar vervoer, wegen en scholen. Hij wijst onder meer op de plannen voor de bouw van een nieuwe hoogwaardig busstation in Eindhoven en een snelle buslijn tussen Eindhoven en De Run in Veldhoven. Ook komt er een studie naar de mogelijke verbreding van de A2/N2 en de omliggende wegen.

De groei van de halfgeleiderindustrie vraagt tot 2030 om heel veel extra medewerkers, op mbo-, hbo- en wo-niveau. Om aan deze vraag te kunnen voldoen, komt er een nationaal plan voor microchiptalent, waaraan ook onderwijsinstellingen in Delft, Twente en Groningen meedoen. Ook is het de bedoeling de verwachte extra druk op het basisonderwijs en voortgezet onderwijs in de regio aan te pakken. Een onderzoek daarnaar moet nog dit jaar zijn afgerond. De regio denkt daarbij aan een eerste extra rijksinvestering van 150 miljoen euro voor de huisvesting van scholen in het primair en voortgezet onderwijs.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws