Britse accountancy consolideert sneller door private equity

Ook in Groot-Brittannië zorgen private equitykantoren voor een versnelde consolidatie van de accountancysector. Investeringsmaatschappijen zijn geïnteresseerd in middelgrote en kleinere accountantskantoren. Dat schrijft de Financial Times.

Volgens de Financial Times willen investerdeers kleinere accountants- en advieskantoren overnemen. Door investeerders worden kantoren overgenomen die daarmee de big four en andere traditionele grote kantoren uitdagen. Het aantal investeringen heeft nog niet het niveau van dat van de Amerikaanse accountancy, maar de belangstelling neemt toe.

Kleinere en middelgrote kantoren worden gedwongen hun businessmodel te veranderen door de reeks van overnames door private equity, aldus de Financial Times. Voor kantoren die vasthouden aan het traditionele partnermodel zijn de investeringen die private equity mogelijk maakt niet te evenaren. Dat zegt Timothy Mahapatra van accountantskantoor Cooper Parry, dat door het Nederlandse Waterland Private Equity wordt ondersteund tegen de Financial Times. "Er komt een punt waarop partners geen verder risico willen nemen met hun eigen kapitaal. In sommige gevallen is voor groeimogelijkheden meer kapitaal nodig dan wat partners zelf kunnen financieren."

Waterland investeerde in 2022 in Cooper Parry, dat, gesteund door de Nederlandse kapitaalinjectie, elf kantoren in Londen van het top-20-kantoor Haines Watts overnam. Afgelopen zomer nam Waterland bovendien een belang in Moore Kingston Smith, ook een top-20-kantoor.

Andere investeerders zijn de private equity-firma Hg, dat accountants- en adviesketen Azets gebruikt voor overnames. In de afgelopen zes jaar kocht Azets meer dan 90 kantoren,  goed voor een omzet van meer dan 700 miljoen pond (814 miljoen euro).Ook Warburg Pincus en Permira richten zich met hun kapitaal op de accountancymarkt.

Critici zetten vraagtekens bij de snelheid van de consolidatie. In een markt waar het aantrekken en behouden van gekwalificeerd personeel en partners belangrijk is, is een snelle expansie riskant, aldus Mike Reynolds van private equity-firma Tenzing. Reynolds voorspelt een consolidatie die eindigt in vier of vijf spelers in de markt.

Laatste nieuws