Miljoenenboete PwC voor examenfraude in China en Hongkong

De Amerikaanse toezichthouder PCAOB legt PwC in China en Hongkong boetes op van in totaal zeven miljoen dollar, wegens examenfraude.

Volgens de toezichthouder hebben werknemers van de PwC-kantoren gedurende meerdere jaren antwoorden op examenvragen gedeeld. De kantoren in China en Hongkong slaagden er niet in om de uitgebreide en ongepaste uitwisseling van antwoorden van verplichte interne trainingen op te sporen of te voorkomen, aldus de PCAOB.

Tussen 2018 en 2020 waren meer dan duizend medewerkers van PwC Hongkong en honderden van PwC China betrokken bij het delen van antwoorden op toetsen, aldus de PCAOB. PwC wil de examenfraude niet toegeven, maar gaat wel akkoord met een schikking van vier miljoen dollar voor PwC in Hongkong en drie miljoen dollar in China.

Voorzitter Erica Williams van de toezichthouder meldt op de eigen website dat hard wordt opgetreden “tegen iedereen die de regels en standaarden van de PCAOB overtreedt, waar ter wereld ze ook zijn gevestigd”.

PwC kreeg begin 2022 boetes van zowel de Canadese als de Amerikaanse toezichthouder wegens fraude bij meer dan duizend examens. 

Laatste nieuws