Ierse accountant brein achter 0,005 procent belastingdeal Apple

CORK - Cathy Kearney, een Ierse chartered accountant uit Cork, zou het brein zijn achter de belastingdeals waarmee het Apple jarenlang lukte om nagenoeg geen belasting te hoeven betalen over een groot deel van de winst.

"Het brein achter het recente uitzonderlijke wereldwijde succes van Apple", aldus The Guardian in 2013. The Guardian deed toen onderzoek naar de fiscale constructies van Apple. Deze fiscale constructies zijn deze week door de Europese Commissie bestempeld als illegale belastingontwijking en ongeoorloofde staatssteun.

Kearney zou een constructie hebben bedacht waarbij alle winsten van producten die Apple in Europa, het Midden-Oosten en Afrika verkoopt, terechtkomen bij twee bedrijven die in Cork, Ierland, zijn gevestigd: Apple Sales International en Apple Operations Europe. Deze twee bedrijven hebben alleen Kearney als werknemer en geen fysiek kantoor.

De accountant en Apple zouden de Ierse fiscus hebben overtuigd dat Kearney, ook al is zij op papier de directeur, de bedrijven niet bestuurt en dat de besluiten worden gemaakt in Californië op het hoofdkantoor van Apple. Hierdoor werden de bedrijven niet gezien als belastingplichtig in Ierland. Omdat de bedrijven een adres in Ierland hebben, hoeven ze ook geen belasting te betalen in de Verenigde Staten.

Kearney is van mening dat Apple "elke cent belasting heeft betaald die betaald moest worden. Volgens Kearney wordt de meeste belasting in de VS afgedragen. "We betalen uitgestelde belastingvorderingen en het inkomen dat niet in Europa wordt belast, wordt belast in de VS."

In totaal zou Apple door de constructie jarenlang slechts 0,005 procent belasting hebben betaald over de miljardenwinsten. Apple heeft in Ierland nog een dochterbedrijf waar 4.000 mensen werken. Ierland zou bang geweest zijn dat Apple zich ergens anders zou gaan vestigen wanneer er meer belasting over winsten zou moeten worden betaald.

Laatste nieuws