Onzichtbare transacties, zichtbare verantwoordelijkheid: De uitdagingen voor accountants onder de WWFT bij het monitoren van NFC transacties

DEN HAAG - In de wereld van financiële transacties wordt er steeds meer gebruik gemaakt van technologische innovaties. Zo is er de NFC (Near Field Communication) chip, die onder andere gebruikt wordt in betaalpassen en smartphones. Wat is een NFC chip, hoe werkt het en wat betekent het voor accountants die onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT) vallen?

Wat is een NFC chip?

Een NFC chip is een chip die in staat is om draadloos informatie uit te wisselen over korte afstanden. Dit gebeurt door middel van radiogolven. Het is een contactloze technologie, wat betekent dat er geen fysiek contact nodig is tussen de chip en het apparaat dat de informatie uitleest. NFC chips worden onder andere gebruikt in betaalpassen en smartphones om betalingen te verrichten.

Hoe werkt een NFC chip?

Een NFC chip werkt op basis van radiogolven. Het apparaat dat de informatie uitleest, bijvoorbeeld een betaalautomaat, zendt een signaal uit dat door de NFC chip wordt opgevangen. Vervolgens wordt de informatie die op de chip staat, zoals het rekeningnummer en het bedrag, draadloos verstuurd naar het apparaat dat de betaling moet verwerken.

Wat betekent de NFC chip voor accountants onder de WWFT?

Als accountant val je onder de WWFT en ben je verplicht om ongebruikelijke transacties te signaleren en te melden bij de Financial Intelligence Unit (FIU). De NFC chip kan hierbij een rol spelen, bijvoorbeeld bij het signaleren van ongebruikelijke transacties.

Doordat de NFC chip draadloos informatie uitwisselt, is het mogelijk om snel en efficiënt transacties te verwerken. Dit kan echter ook betekenen dat er minder controle is op de transacties die worden uitgevoerd. Als accountant is het daarom belangrijk om extra alert te zijn op mogelijke ongebruikelijke transacties en deze te melden bij de FIU.

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor goede procedures en controles op het gebied van NFC transacties. Zo moeten de gegevens die worden uitgewisseld via de NFC chip goed beveiligd zijn en moeten er goede afspraken worden gemaakt met de partijen waarmee wordt samengewerkt, zoals banken en betaalproviders.

www.handelzeker.nl

www.idverificatie.nl

 

Bron: Handelzeker - partner AccountancyWorld

Laatste nieuws