Stijging vertrouwen in financieel adviseurs

DONGEN - Het vertrouwen in financieel adviseurs groeit in Nederland, maar is nog steeds laag. Aldus een wereldwijde studie van marktonderzoeksbureau GfK naar het vertrouwen in beroepsgroepen.

De Gfk-studie laat zien dat brandweermannen- en vrouwen wereldwijd het meeste vertrouwen genieten. In zestien landen staan zij op nummer één, net voor verpleegsters en leraren (beiden 89 procent). Financieel adviseurs (51 procent), burgemeesters (50 procent) en vooral politici (30 procent) doen het qua vertrouwen een stuk minder goed.

Relatief weinig Nederlanders hebben vertrouwen in financieel adviseurs, maar het vertrouwen in deze beroepsgroep groeit in ons land wel, meer dan gemiddeld in Europa.

Vergeleken met 2014 is de gemiddelde vertrouwensscore over alle beroepsgroepen in Nederland vrijwel gelijk (van 70 procent naar 69 procent). Over deze periode van 2 jaar laten twee beroepsgroepen een duidelijke stijging in vertrouwen laten zien: burgemeesters en financieel adviseurs.

Het vertrouwen in financieel adviseurs is in Nederland gestegen van 32 naar 37 procent. Initiatieven als het provisieverbod, beloningstransparantie en 'klantbelang centraal' lijken er voor te zorgen dat het vertrouwen van de consument langzaam weer terug wordt gewonnen, aldus Gfk.

Maar de financieel adviseur nog bijna helemaal onderaan in de vertrouwensranglijst, met alleen de politiek nog onder zich. Beroepen als tv-presentator, taxi-chauffeur, advocaat en reclamemaker scoren beter dan de financieel adviseur.

Bekijk hier de hele tabel

Bron: Gfk

Laatste nieuws