Europese Centrale Bank: alert op risico's Brexit

BRUSSEL - De risico's op nieuwe economische tegenvallers in de eurozone blijven groot, mede door de onzekerheid rond de Brexit. Aldus President Mario Draghi van de ECB. 

Draghi stelt dat de financiële markten zich sinds het Britse referendum ''bemoedigend'' weerbaar hebben getoond. De echte impact van het Britse vertrek uit de EU moet echter nog blijken, zei hij donderdag tijdens een persconferentie.

''Over enkele maanden verwachten we meer informatie te hebben en zullen we een betere indicatie kunnen geven van de economische omstandigheden'', aldus Draghi. Draghi hintte verder op mogelijke oplossingen voor de problemen met de grote hoeveelheid oninbare leningen waar vooral Italiaanse banken mee zitten. Volgens Draghi moet er een goed functionerende markt komen voor die leningen en kan het nuttig zijn de mogelijkheid van staatssteun als achtervang voor banken open te houden.

Eerder op donderdag werd bekend dat de ECB het belangrijkste rentetarief ongemoeid laat. De herfinancieringsrente blijft op 0 procent staan. Dit houdt in dat banken nog altijd gratis geld kunnen lenen bij de ECB, blijkt donderdag na een beleidsvergadering van de centrale bank.

Ook de depositorente blijft op hetzelfde niveau (-0,4 procent), Banken die geld bij de ECB stallen, moeten daar dus nog steeds voor betalen. De ECB hoopt dat banken hierdoor eerder geneigd zijn om geld uit te lenen aan bedrijven en huishoudens.

De ECB verwacht dat de rentetarieven nog voor langere tijd rond de huidige niveaus zullen blijven. In maart verlaagde de ECB de herfinancieringsrente van 0.05 procent naar 0 procent. De depositorente ging toen ook met 0,1 procentpunt omlaag.

ECB-president Mario Draghi zegt donderdagmiddag tijdens een persconferentie dat de inflatie in de eurozone in de komende maanden nog laag zal blijven. Pas in de loop van 2016 en volgend jaar zal het prijsniveau weer aantrekken verwacht de ECB-topman.

Laatste nieuws