Wiebes: 'Goed vestigingsklimaat combineren met aanpakken belastingontwijking'

DEN HAAG  - Het vestigingsklimaat in Nederland moet gewaarborgd blijven zonder dat bedrijven hier ingewikkelde constructies optuigen om zo min mogelijk belasting te betalen. Dat is de inzet van het kabinet, zo schrijft staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

"De crux is een én-én-strategie", zegt de bewindsman in een toelichting op de kabinetsvisie. Hiermee doelt Wiebes op het voornemen om bedrijfsconstructies van buitenlandse bedrijven die louter zijn bedoeld om zo weinig mogelijk belasting te betalen aan te pakken. 

"Slimme adviseurs verzinnen iedere keer weer nieuwe dingen. Dingen die volgens de wet wel kunnen, maar die we eigenlijk niet zo hebben bedoeld", zegt Wiebes.

Tegelijkertijd moet het vestigingsklimaat beter. Ook in fiscale zin, waardoor het percentage van de vennootschapsbelasting al snel ter sprake komt.

"De vennootschapsbelasting is binnen de fiscale arena een heel zichtbaar element. Wij willen niet onaantrekkelijk worden voor nieuwe werkgelegenheid en nieuwe banen", aldus Wiebes. 

Laatste nieuws