PwC: vier uur extra werken lost arbeidstekort grotendeels op

AMSTERDAM - Nederland komt in de komende vier jaar maar liefst 450.000 arbeidskrachten tekort. PwC deed onderzoek naar het onbenutte arbeidspotentieel in Nederland en kwam ook met oplossingen. Dat meldt BNR.

Volgens Jan Willem Velthuijsen, hoofdeconoom van PwC, is de oplossing vrij voor de hand liggend. Parttimers moeten vier uur per week extra gaan werken. "Nederlanders zijn kampioen in parttime werken, en als we het gemiddeld aantal parttime-uren van 21 naar 25 tillen, het niveau van Zweden, dan kom je al op een extra potentieel van 400.000 mensen."

Daarmee lijkt het probleem voor een groot deel te zijn opgelost, al roept Velthuijsen niet direct op tot een onmiddellijke invoer van dat scenario. "Het is niet zo dat iedereen het moet doen of kan, maar wij vinden de omvang wel indrukwekkend."

Velthuijsen is zich er echter terdege van bewust dat er een hoop in de samenleving moet veranderen willen parttimers bereid zijn om meer te werken. Met name bij vrouwen, waar de grootste groep parttimers is. Met name praktische problemen als opvang en school zijn ingericht op het eenverdienersmodel, en kunnen dus problemen opleveren. Velthuijsen: "In Nederland zit er duidelijk iets institutioneels in de weg, en dat heeft te maken met de inkomensval. In veel situaties loont het dus niet om van 12 naar 14 of 16 uur te gaan, omdat je er niet veel aan overhoudt. In Zweden en Denemarken is dat veel beter geregeld." Velthuijsen noemt tevens dat dingen als kinderopvang goedkoper en ruimer geregeld zijn in diezelfde landen.

Volgens de hoofdeconoom van PwC is er ook sprake van een aarzeling tussen werkgevers en werknemers om te praten over mogelijke uitbreiding van uren. "Dat gesprek voeren we niet zo vaak, ook weer minder als in die Scandinavische landen."

Luister het hele fragment bij BNR

 

Bron: BNR

Laatste nieuws