5 accountancytrends die je werk veranderen in 2022

05-08 13:07 | bron: AccountancyWorld

VEENENDAAL - De accountancymarkt is volop in beweging. Met de opkomst van automatisering en de steeds hogere verwachtingen van ondernemers, staat vernieuwing bij accountants- en administratiekantoren hoog op de agenda. Klanten willen real-time inzicht in hun financiële data en verwachten dat hun accountant hen hier proactief in adviseert.

Welke ontwikkelingen zijn belangrijk om als accountants- en administratiekantoor op in te spelen? En hoe zorg je dat je jezelf onderscheidt in de markt? In dit artikel ontdek je 5 accountancytrends die je werk veranderen in 2022.

1. De uitdaging ligt in recruitment

Het wordt steeds moeilijker om gekwalificeerde medewerkers te vinden. Veel van deze professionals beginnen voor zichzelf of gaan aan de slag bij andere accountants- of administratiekantoren . Als accountant is het belangrijk dat je niet alleen je klanten meer waarde kunt bieden, maar ook je personeel.

Het bieden van competitieve arbeidsvoorwaarden is daarvoor niet genoeg. Om onderscheidend te zijn voor potentiële en toekomstige werknemers, moet je actief investeren in je bedrijfscultuur en uitstralen wat jouw werkwijze zo bijzonder maakt. Laat op je website en in je vacatureteksten zien dat jouw organisatie niet slechts een financieel expert zoekt, maar iemand die een adviesfunctie vervult en klanten proactief helpt en ondersteunt. Hiermee trek je ambitieuze en getalenteerde accountants aan die écht het verschil willen maken.

De ouderwetse accountant voelt zich hierdoor wellicht niet aangesproken, maar een nieuwe lichting financiële professionals is juist op zoek naar een werkgever met een veelzijdige dienstverlening. Daar liggen mooie kansen voor jou als accountants- of administratiekantoor.

2. De Robotic Assistant is in opkomst

In de financiële sector is al jaren een proces van digitalisering aan de gang. Dit jaar gaat dit proces een stap verder. Dit is te danken aan de snelle opkomst van de Robotic Assistant. Een goed voorbeeld daarvan is dé digitale assistent Yuki. Deze verricht maandelijks geautomatiseerde controles, monitort de kwaliteit van de administratie en biedt de accountant waardevolle strategische inzichten.

Hierdoor houd een accountants- of administratiekantoor meer tijd over om te doen waar ze goed in zijn: klanten adviseren en ondersteunen in hun administratie en de koers van hun bedrijf.

3. Vooruitkijken wordt de norm

Als we de afgelopen jaren iets geleerd hebben, is het wel dat de wereld onvoorspelbaar is. De coronacrisis heeft op diverse sectoren grote impact uitgeoefend. Het is niet verrassend dat veel organisaties hier totaal niet op waren voorbereid - en datzelfde geldt voor accountants- en administratiekantoren. In 2022 zien we daarom een kentering plaatsvinden. Accountants- en administratiekantoren kijken steeds meer naar de lange termijn en laten zich niet meer verrassen door onvoorziene ontwikkelingen. Dit is te danken aan een nieuwe zienswijze, maar ook aan de voorspellende waarde van digitale dataprofielen die dankzij automatisering beschikbaar zijn. Deze langetermijnvisie vertaalt zich ook door naar de klant. Door je klant actief mee te nemen in die visie, zorg je dat hun bedrijf op koers blijft.

4. Het traditionele verdienmodel verdwijnt

Steeds meer accountants- en administratiekantoren stappen af van het traditionele verdienmodel van uurtje-factuurtje. Dit heeft te maken met een nieuwe manier van werken waarbij digitalisering centraal staat en steeds meer communicatie op afstand plaatsvindt. accountants kiezen om deze reden steeds vaker voor een verdienmodel waarin ze met pakketten werken. Deze pakketten hebben een vaste prijs.

De inkomsten worden hierdoor voorspelbaar. Dat biedt voordelen voor de accountant en ook zeker voor de klant. Beide weten hierdoor waar ze financieel aan toe zijn en komen niet voor verrassingen te staan.

5. Automatisering biedt nieuwe kansen tot samenwerking

Dankzij automatisering en dashboards krijgen ondernemers steeds meer inzicht in hun administratie. Dit heeft de nodige gevolgen voor je dienstverlening. Zo worden ondernemers steeds handiger in het interpreteren van financiële cijfers en zijn ze daarvoor niet langer van jou afhankelijk. Ondernemers zullen daardoor andere eisen aan hun accountant stellen.

Voor accountants- en administratiekantoren ligt hier een belangrijk kans om hun dienstverlening te vernieuwen. De nadruk komt daardoor meer te liggen op samenwerking en op het geven van proactief advies op financieel en strategisch gebied.

Welke trends zijn belangrijk voor jouw bedrijf?

Accountancy staat te boek als een traditionele sector. Toch zien we dat steeds meer accountants bereidwillig zijn om in te spelen op veranderingen. Dit is mede te danken aan de toenemende digitalisering, de hoge verwachtingen van ondernemers en de onvoorspelbaarheid van de economie.

Wil je zelf graag inspelen op de nieuwste trends in de accountantssector? Neem je recruitmentstrategie dan goed onder de loep, zie automatisering als een kans in plaats van een noodzaak, kijk samen met je klant naar de lange termijn en stel jezelf de kritische vraag of je verdienmodel nog altijd houdbaar is.

Meer lezen over dit onderwerp? Download dan ons ebook “Hoe accountants- en administratiekantoren meerwaarde voor ondernemers kunnen creëren” en stoom jezelf klaar voor de toekomst van accountancy. In dit ebook vind je diverse ondernemersinterviews en lees je de beste tips en tricks om je organisatie naar een hoger level te tillen.

 

Bron: Visionplanner - partner AccountancyWorld

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
21 sep Europese consultatie nieuwe grensbedragen jaarrekeningrichtlijn
21 sep MKB sluit tweede kwartaal af met gemiddelde omzetgroei van 4,79%
21 sep Kabinet verdedigt begroting die Kamer wil verbouwen
21 sep Een checklist voor accountants die willen uitblinken als Trusted Advisors
21 sep Column Theo Gommer: (Novak DIRECT) Ondernemers en de Wet Toekomst Pensioenen
21 sep Klantinterview: 5 tips voor optimaal kantoorbeheer
21 sep Nmbrs E-book: Overstappen is gemakkelijker dan je denkt
20 sep Forensisch accountant onderzoekt of Ajax overtreding heeft begaan
20 sep BelgiĆ« moet vele miljoenen innen van multinationals na taksvonnis
20 sep Jan Rijken en Brigitte Zwartjes voorgedragen als nieuwe LOA-bestuursleden
20 sep Advies van de advocaat-generaal inzake de Rechtsherstelwet Box 3 bekend
20 sep Nibud: lage inkomens zijn te afhankelijk van tijdelijke toeslagen
20 sep Federal Reserve neemt waarschijnlijk nieuwe rentepauze
20 sep Opleiding volgen? Zo overtuig je je werkgever
20 sep Work Smarter: het inspiratie- en netwerkevent voor ondernemers en accountants
19 sep ECB-lid Villeroy: houd rente zo lang als nodig op 4 procent
19 sep Bestuursverslag NBA
19 sep Musk: X gaat iedere gebruiker geld vragen in strijd tegen 'bots
19 sep Britse waakhond wil voorkomen dat AI-bedrijven te machtig worden
19 sep 34.000 mensen hebben geen belastingaangifte gedaan
19 sep Samenstelproces optimaliseren?
19 sep Wil jij bouwen aan jouw kantoorstrategie?
19 sep Novak opleiding: Juridische (af) splitsing en bedrijfsfusie
18 sep FNV wil loonsverhoging van 5 tot 14 procent
18 sep VNO-NCW: ondernemers somber gestemd in aanloop naar Prinsjesdag
Spotlight
Spotlight
Spotlight
Het Accountancyworld netwerk
Accountancyworld verbindt professionals uit de Finance met elkaar. Word ook onderdeel van Accountancyworld!
Advertentie
uw banner hier?