VS wil wereldwijd minimumbelasting voor bedrijven

WASHINGTON - Er moeten internationale afspraken komen over een minimumniveau voor de belasting die bedrijven betalen, om zo de strijd aan te gaan tegen belastingparadijzen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen in een toespraak. Yellen wil daarover in gesprek met de G20.

Met het plan voor een minimumniveau voor de belasting die bedrijven betalen moet een einde komen aan wat Yellen de "30 jaar lange race naar de bodem" noemt. Dit heeft er volgens de minister voor gezorgd dat de zakelijke belastinginkomsten van overheden op een ongezonde manier uitgehold zijn.

Hierdoor zijn overheden volgens Yellen onvoldoende in staat om adequaat op crises te reageren. De wereldwijde coronacrisis laat volgens de Amerikaanse minister de noodzaak van gezonde belastinginkomsten voor overheden zien.

Door afspraken met de G20-landen te maken, moet wereldwijd een gelijk speelveld ontstaan, aldus Yellen. Nederland is als EU-lid onderdeel van de G20. Ons land is wereldwijd nog altijd een van de belangrijkste landen wat betreft belastingontwijking, zo blijkt uit de tweejaarlijkse ranglijst van belastingparadijzen die organisatie Tax Justice Network onlangs publiceerde.

Laatste nieuws