WWFT check: wat moet er allemaal in het dossier?

bron: AccountancyWorld
DEN HAAG - Wanneer u moet voldoen aan de bepalingen uit de Wet ter voorkoming van Witwassen & Financieren Terrorrisme (Wwft), dan dient u een dossier aan te leggen waarin u vastlegt met wie u precies zaken doet. Wie de uiteindelijke belanghebbende of ultimate beneficial owners (UBO) bij een transactie is en of hij/zij een mogelijk risico vormt. Maar hoe doet u zo’n Wwft check en wat moet er allemaal in het dossier?
1. Basisgegevens noteren
Iedere Wwft check begint met het noteren van een aantal basisgegevens van uw cliënt. Bij natuurlijke personen kunt u hierbij denken aan naam, adres, geboortedatum en woonplaats en bij rechtspersonen maakt u gebruik van de gegevens uit het KvK uittreksel (rechtsvorm, statutaire naam handelsnaam, adres en postcode, land, KvK nummer, etc.). Bij zakelijke klanten dient u bovendien de UBO’s te achterhalen en een verklaring te laten ondertekenen.
2. Gegevens verifiëren
Nadat u alle relevante gegevens heeft verzameld, dient u de gegevens te verifiëren om er zeker van te zijn dat ze kloppen. Bij deze stap van de Wwft check controleert u bijvoorbeeld het identiteitsbewijs en voegt u desgewenst een (geblurde) kopie toe aan het dossier waarbij u opmerkt dat u het originele document heeft gezien en geverifieerd. Eventueel behoort een UBO identificatie op afstand ook tot de mogelijkheden.
3. Cliëntenonderzoek uitvoeren
Als u de identiteitsgegevens van uw cliënt of UBO of heeft verzameld en geverifieerd, voert u een cliëntenonderzoek uit waarbij u nagaat of de relatie in kwestie een Politcally Exposed Person (PEP) is of ermee geassocieerd wordt, op sanctielijsten voorkomt, negatief in de publiciteit is geweest of gevestigd is in een staat die als risicovol wordt geclassificeerd. U voegt de uitkomsten van het cliëntenonderzoek middels screenshots of checklisten toe aan het dossier van de Wwft check.
4. Risicoclassificatie
Naar aanleiding van het cliëntenonderzoek bepaalt u het risico van de transactie. Zijn er één of meerdere indicatoren voor een verhoogd risico? Dan voert u een verscherpt cliëntenonderzoek uit. Zo niet, dan volstaat het normale cliëntenonderzoek en toont u slechts aan op welke wijze u gecontroleerd dat er geen factoren zijn die wijzen op een potentieel verhoogd risico. Bekijk ons ePaper: Risicoclassificatie model voor meer informatie.
! Let op, u dient ook een dossier bij te houden van de Wwft check als uw cliënt een hoog risico vormt en de transactie daardoor geweigerd moet worden!
5. Monitoren
Periodiek zal het dossier gereviewd moeten worden. U dient daarbij opnieuw een Wwft check uit te voeren om de gegevens te evalueren en zo te kijken of u de risicoclassificatie moet aanpassen of ongewijzigd kan laten.
Hulp nodig bij de Wwft check?
Een Wwft check uitvoeren kan u dus behoorlijk wat werk opleveren. Met onze Customer Due Diligence oplossing heeft u alle relevante gegevens met één enkele zoekopdracht direct gereed. Snel, eenvoudig en direct klaar om aan het dossier toe te voegen. Vraag nu een vrijblijvende demo aan.
Bron: Handelzeker B.V. - partner AccountancyWorld
Laatste nieuws
-
04 jul Minder CSRD-opdrachten wat betekent dat voor je praktijkopleiding?
-
04 jul Ernesto Lopez Vega (Qwoater) over de Document Hub: één centrale plek voor al je klantdossiers
-
04 jul Op naar persoonlijk advies op maat met datagedreven software
-
04 jul Meer capaciteit uit je organisatie halen? Wat dacht je van sturen op bezetting, productiviteit en efficiency!
-
04 jul Samenstellingsopdrachten voor BV's
-
03 jul NBA tegen extra onafhankelijkheidsregels pensioenfondsen
-
03 jul Hoe een zorgvuldig gekozen partnerschap bedrijven helpt groeien
-
03 jul Met Silverfin verbeteren we de kwaliteit en besparen we tijd – dat is pure winst
-
03 jul Advice2You: ‘Visma eAccounting levert ons en onze klanten enorm veel tijdsbesparing en gemak op’
-
03 jul De adviserende accountant: van vragen beantwoorden naar vragen stellen
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan