Een leaseauto! Dus je rijdt gratis?

BUNNIK - Vaak wordt er verrast gereageerd als je vertelt dat je een leaseauto hebt, zeker als je daar ook privé mee rijdt. Mensen rijden graag met je mee, want jij rijdt immers gratis, toch? Wat zijn de regels rondom het rijden in een leaseauto? En wat kost het om in ‘een wagen van de zaak’ te rijden, want het is zeker niet gratis.

Zakelijke of privé rijden?

De keuze die je hebt bij een leaseauto is: rijd je hem alleen zakelijk of ook privé? Op het moment dat je alleen zakelijk met je leaseauto rijdt, dan hoef je geen bijtelling te betalen. Het is niet te voorkomen dat je met een leaseauto geen privé kilometers rijdt. Daarom heeft de Belastingdienst de grens getrokken bij maximaal 500 privékilometers per jaar. Blijf je hier onder, dan hoef je geen bijtelling te betalen. Rijd je meer dan 500 kilometers, dan betaal je bijtelling over het hele jaar.

Bijtelling

Bijtelling is een hele gebruikelijke term, maar wat is bijtelling precies? Bijtelling is het bedrag dat je aan belasting betaalt voor het feit dat je ook privé in je leaseauto rijdt. Je betaalt bijtelling over de cataloguswaarde van de leaseauto. Met ingang van 1 januari 2017 is dit 4% bij auto’s met 0 gram CO2 uitstoot per kilometer of 22% bij auto’s met meer dan 0 gram CO2 uitstoot per kilometer.

Let op, de bijtelling is een brutobedrag, netto komt het bedrag, afhankelijk van de belasting die je betaalt, een stuk lager uit.

Eigen bijdrage 

Naast de bijtelling die je aan de Belastingdienst betaalt, kan je werkgever ook een eigen bijdrage inhouden op je salaris. Dit is het bedrag dat je aan je werkgever betaalt voor het gebruik van de auto.

Voordelen

Voor een leaseauto die je alleen zakelijk gebruikt hoef je dus niets extra’s te betalen. Rijd je ook privé met je leaseauto dan zijn er dus wel kosten aan verbonden. Er zijn uiteraard voordelen aan het rijden van een leaseauto, zowel zakelijk als prive, namelijk:

  • Je hoeft geen aanschafkosten voor de auto te betalen
  • Je betaalt geen onderhoudskosten voor de auto
  • Je betaalt zelf geen wegenbelasting
  • Je hoeft geen verzekering af te sluiten
  • Meestal krijg je een tankpas bij een auto van de zaak.

Alle bovengenoemde zaken zijn allemaal gedekt door het leasecontract.

De leaseauto ook privé gebruiken, is dus zeker niet gratis en de vraag en of het voordelig is, hangt af van je persoonlijke situatie en het aantal privéritten die je met je lease auto maakt.

Door: Lisanne van Stenis
Payroll Consultant (Quoratio)

Laatste nieuws