Algoritmen kunnen op basis van tekst in een jaarverslag voorspellen of er gesjoemeld is

ENSCHEDE - Bedrijven die het erop wagen om te sjoemelen met hun jaarrekening moeten oppassen. Lerende algoritmen kunnen op basis van tekst in een jaarverslag voorspellen of er gesjoemeld is. Aldus KPMG-consultant forensische technologie Marcia Fissette, die aan de Universiteit van Twente promoveerde op een onderzoek naar het ontdekken van fraude via het zogenaamde ‘text mining’.

Onderzoek naar het ontdekken van boekhoudfraude richt zich meestal op cijfers in de jaarrekening. Maar ook teksten in de jaarrekening blijken aanwijzingen te bevatten die fraude aan het licht kunnen brengen. De algoritmes volgen een patroon van formuleringen, woordcombinaties en woordenschat.

Fissette kwam tot haar conclusie op basis van onderzoek van 402 jaarverslagen van bedrijven waar fraude is ontdekt. Ook keek ze naar 1.300 jaarverslagen waar tot zover bekend geen fraude is gepleegd. De algoritmes plaatsen de jaarverslagen in 89% van de gevallen in de goede categorie. De uitkomst is als vanzelfsprekend niet bindend, maar moet wel worden gezien als een aanwijzing om een jaarrekening extra goed te bekijken.

Update: 20-4-2018

Laatste nieuws